Binnenland Bewaar

OM: broers niet langer verdacht van moord op Wiels

Bezoekers nemen, tijdens de herdenkingsdienst, afscheid bij de kist van de vermoorde politieke leider Helmin Wiels
Bezoekers nemen, tijdens de herdenkingsdienst, afscheid bij de kist van de vermoorde politieke leider Helmin Wiels © ANP

De twee broers die vorige week waren opgepakt voor de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels worden niet langer verdacht van de moord. Ze blijven wel vastzitten voor bedreiging met een terroristisch misdrijf. Dat meldde het Openbaar Ministerie vrijdag. Op dreiging met een terroristisch misdrijf staat maximaal 6 jaar celstraf of een boete tot 100.000 Antilliaanse gulden.

Er zijn nog geen andere verdachten voor de moord op Wiels.

Wiels werd op zondag 5 mei doodgeschoten op een strand op Curaçao. Drie daders reden in een goudkleurige auto het strand op. Twee mannen stapten uit en vuurden 5 of 6 schoten af op Wiels. Daarna reden ze weg. De chauffeur bleef in de auto.

Na de moord zouden de twee broers (27 en 19 jaar oud) een dreigvideo op YouTube hebben geplaatst. Daarin zeiden ze dat de moord op Wiels de eerste van een reeks zou zijn. Enkele dagen na de moord meldden de mannen zich bij een politiebureau. Ze ontkenden betrokkenheid bij de moord.

Corruptie
Wiels was de leider van de grootste partij op het eiland, Pueblo Soberano. Hij stond bekend als strijder voor onafhankelijkheid van Curaçao. Ook zette hij zich in tegen corruptie. Wiels werd bedreigd en kreeg sinds enige tijd beveiliging. Op de dag van de moord had hij zijn beveiligers weggestuurd.