Binnenland Bewaar

OM: 'Brandstichter twee panden Ceintuurbaan wilde naar Syrië'

Ceintuurbaan
Ceintuurbaan © Klaas Fopma

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een celstraf geëist van drie jaar tegen een twintigjarige man die op 21 januari brand zou hebben gesticht in twee panden in de Ceintuurbaan in Amsterdam. Volgens het OM is hij geradicaliseerd en wilde hij naar Syrië.

Voor het raam van een van de twee panden aan de Ceintuurbaan hing een poster van Charlie Hebdo. Dat is het Franse satirische weekblad waar twee weken voor de brandstichting een bloedige terroristische aanslag werd gepleegd.

De bewoners van de panden werden in de nacht van dinsdag op woensdag 21 januari iets voor drieën wakker door het brandalarm. Even daarvoor was er brandbare vloeistof tegen de gevels van hun woning en het naastgelegen bedrijfspand gegooid. Daarna was de brandstof aangestoken. De beide panden liepen schade op, maar doordat een brandalarm de bewoners wekte, konden zij het vuur blussen.

De man is volgens het OM geradicaliseerd. Hij zou eerder hebben gezegd dat hij naar Syrië wilde gaan om te vechten en hij zou contact hebben gehad met (aspirant-)Syriëgangers.

Hij ontkent dat hij de brand heeft aangestoken, maar volgens justitie is wel zichtbaar op camerabeelden hoe hij een jerrycan kocht en die vulde met benzine. De verdachte verklaarde hier volgens het OM over dat hij de benzine kocht op verzoek van twee jongens die hij op straat was tegengekomen.

De verdachte zit sinds 6 maart in voorarrest.