Binnenland Bewaar

Ollongren: Nederland doelwit van nepnieuws uit Rusland

Kajsa Ollongren in de Tweede Kamer.
Kajsa Ollongren in de Tweede Kamer. © ANP

Nederland is een doelwit van landen die nepnieuws verspreiden, schrijft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze noemt daarbij Rusland als voorbeeld.

'Nederland staat in het vizier van onder meer Russische inlichtingendiensten,' aldus de minister in de brief. 

Volgens Ollongren proberen Rusland en andere landen verkiezingen of andere interne aangelegenheden te beïnvloeden met nepnieuws. 

De regering wil overleggen met media en technologiebedrijven zoals Facebook en Google, om te kijken hoe deze dreiging kan worden tegengegaan.

De verspreiding van nepnieuws is geen nieuw fenomeen, maar komt wel steeds vaker voor, schrijft Ollongren. 'Brede verspreiding van desinformatie kan makkelijk, anoniem, snel en goedkoop.'

Als voorbeeld noemt Ollongren een nepwebsite van de Nederlandse overheid, afkomstig uit Rusland, met daarop desinformatie over de ramp met vlucht MH17. Ook haalt ze de beïnvloeding door Rusland van de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar aan.

Volgens Ollongren is de voorgenomen Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, waar volgend jaar een referendum over wordt gehouden, 'noodzakelijk' om dergelijke beïnvloeding uit het buitenland te bestrijden.

Lees ook: Wat houdt de omstreden 'sleepwet' precies in?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.