live

2,5 miljoen kippen geruimd door fipronil-schandaal

Pluimveebedrijven zijn geblokkeerd, kippen worden geruimd en eieren teruggehaald, omdat ze een acuut gevaar kunnen vormen voor de gezondheid. Hier lees je alles over de besmette eieren.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Koek is veilig

  Het bestrijdingsmiddel fipronil is in zeer kleine concentraties aangetroffen in uiteenlopende producten als eierkoeken, eiersalade en mayonaise. Consumenten hoeven zich daar 'geen enkele zorgen' over te maken, zei een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dinsdagavond voor de camera van tv-programma Nieuwsuur. "Niet bij normaal gebruik en ook niet als je er iets meer van eet.''

  Een laboratorium dat producten waar eieren in zijn verwerkt test op de verboden stof, meldde dat onder meer in koek en kippenvlees doses zijn gevonden die ongevaarlijk zijn voor mensen.

 2. In België toch eieren met gifstof

  Bij een van de 'verdachte' Belgische pluimveebedrijven zijn toch te hoge concentraties giftige fipronil gevonden.

  Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dinsdag in een persbericht. Het betrokken bedrijf lag al sinds 18 juli stil vanwege de aanwezigheid van de gifstof maar die was onder de Europese veiligheidsnorm. Nu blijkt uit nieuwe monsters dat met 0,92 mg per kilo de grens van 0,72 fors is overschreden.

  Het bedrijf liet zelf een tegenanalyse uitvoeren. Het FAVV en het betrokken laboratorium onderzoeken nu hoe het verschil zo groot kan zijn. De besmette eieren hebben volgens het FAVV "in principe de consument niet bereikt".

  Het agentschap zegt de Europese Commissie te hebben ingelicht. Het FAVV ligt onder vuur vanwege de gebrekkige communicatie over de problemen met de eieren. Brussel onderzoekt of België wel tijdig aan de bel heeft getrokken. Dat gebeurde pas op 20 juli.

 3. Onderzoeksraad bekijkt eierschandaal

  De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat het schandaal rondom de met fipronil besmette eieren onderzoeken. De Onderzoeksraad wil nagaan waarom het bestrijdingsmiddel niet eerder is opgemerkt en wat de rol van de pluimveesector en de overheid daarbij is geweest.

  De OVV kijkt onder meer naar de rol van de sector zelf, de overheid en toezichthouder NVWA. Ook de wijze waarop de consument is geïnformeerd over de risico's van fipronil wordt in het onderzoek meegenomen.

  Het onderzoek richt zich niet direct op de vraag hoe groot het acute risico van fipronil in de voedselketen is, maar wel op hoe het voedselveiligheidssysteem functioneert. Onderzoeken van de raad zijn gericht op het verbeteren van de veiligheid en gaan niet in op schuld of aansprakelijkheid.

  Wanneer het onderzoek is afgerond, is nog niet duidelijk. Doorgaans gebeurt dat binnen een jaar.

 4. Eierhandel België profiteert

  De Belgische eierhandel verwacht door het schandaal met besmette eieren een stukje van de Nederlandse afzetmarkt te kunnen pakken. De vraag uit Duitsland is 'bijzonder groot' terwijl de handel in België nauwelijks de gevolgen voelt.

  De eierenprijzencommissie, waarin de Belgische producenten en handelaren wekelijks de richtprijs bepalen, verhoogt daarom de eierprijs met 6 procent. Dat maakte voorzitter Martin Haerinck dinsdag in Kruishoutem bekend. Het gaat om groothandelsprijzen. Winkeliers beslissen zelf of ze de prijsstijging doorberekenen aan de consument.

  De Duitsers importeren fors minder uit Nederland, omdat daar volgens Haerinck eieren met concentraties giftig fipronil boven de Europese norm zijn aangetroffen. Bovendien zijn er miljoenen eieren en kippen vernietigd. De handel heeft volgens Haerinck vertrouwen in de kwaliteit van de Belgische eieren.

 5. 'België meldde probleem pas op 20 juli'

  De Europese Commissie onderzoekt of België tijdig aan de bel heeft getrokken in het eierschandaal.

  Lidstaten zijn verplicht onmiddellijk het Europese waarschuwingssysteem RRASF in Brussel in te schakelen als ze weet hebben van besmettingen in voedingswaren die de volksgezondheid mogelijk bedreigen.

  Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meldde de aanwezigheid van de insecticide fipronil in eieren op 20 juli, aldus een commissiewoordvoerster dinsdag.

  Het agentschap was daar volgens eigen zeggen echter al begin juni van op de hoogte, maar omdat het om concentraties ging die de gezondheid bij consumptie niet bedreigen, is geen alarm geslagen.

  Volgens de commissie is tot 20 juli langs geen enkele weg informatie over besmette eieren gedeeld. Brussel kan juridische stappen nemen als blijkt dat de Belgen in gebreke zijn gebleven.

  EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Voedselveiligheid) houdt over de zaak contact met staatssecretaris Martijn van Dam, verantwoordelijk voor landbouw, en zijn Duitse collega Christian Schmidt.

  Berlijn en Den Haag zijn niet te spreken over de gebrekkige communicatie en transparantie van het FAVV. Schmidt wil zelfs Duitse experts naar België en Nederland sturen om de situatie ter plaatse te kunnen beoordelen. Het toezicht op de voedingsmarkt is de taak van de nationale overheden.

  De Belgische ministers Denis Ducarme (Landbouw) en Maggie De Blockde (Volksgezondheid) worden woensdag in het federaal parlement in de Kamercommissie Economie en Landbouw gehoord over de kwestie.

 6. Bedrijven op rand van de afgrond?

  Door fipronilbesmetting getroffen eierboeren hebben het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden.

  Toch is er nog niet veel te zeggen over mogelijke faillissementen, laat voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders dinsdag weten. "Er zijn bedrijven die geen kredietruimte hebben en dan is de kans op voortzetting vrijwel nihil. Maar er is nog niemand failliet."

  Door de eiercrisis hebben veel bedrijven wel kosten, maar geen inkomsten. Vooral voor bedrijven die al niet zo goed liepen, kan dat de genadeklap betekenen, zegt De Haan.

  Er zijn signalen dat het ministerie van Economische Zaken de kippenboeren toch wil proberen te ondersteunen, nadat eerder werd gezegd dat de crisis een bedrijfsrisico is. De Haan is daar verheugd over. "Alles is beter dan die eerste reactie. We zitten morgen weer met het ministerie om de tafel."

 7. NVWA controleert ook kippenvlees

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekijkt of er ook in kippenvlees fipronil zit. Alleen bedrijven die zowel leghennen als vleeskippen houden, worden daarvoor gecontroleerd.

  Dat meldde een woordvoerder van de NVWA dinsdag.

  Pluimveebedrijven waar fipronil is aangetroffen in de eieren, zijn nu geblokkeerd. De eveneens aanwezige vleeskuikens op zo´n bedrijf mogen alleen na toestemming van de NVWA worden verhandeld.

  De NVWA geeft zo'n bedrijf pas vrij als na proefslachtingen van kippen zeker is dat het bestrijdingsmiddel fipronil niet in het vlees zit.

  Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep pluimveesector van LTO, wijst erop dat het maar om een paar bedrijven gaat. "Het zijn er echt heel weinig. Het aantal bedrijven dat leghennen en vleeskuikens houdt, is op maximaal twee handen te tellen. De meeste bedrijven kiezen voor het een of voor het ander."

  Hubers vindt deze actie van de NVWA niet nodig. "Deze pluimveebedrijven hebben zaken gedaan met het bedrijf ChickFriend dat stallen reinigde met een middel waar het verboden middel fipronil in bleek te zitten. Maar de verschillende bedrijfsonderdelen liggen soms wel kilometers van elkaar vandaan."

  En: "We weten dat vleeskuikens geen problemen hebben met bloedluis. Legkippen wel. Die blijven twee jaar in een stal en dan kan de bloedluis zich ontwikkelen."

  Ook volgens de NVWA hebben bedrijven met vleeskippen doorgaans geen last van bloedluis. De kippen leven hooguit zes weken en worden dan geslacht. Daarna wordt de stal schoongemaakt waardoor de mijt niet de tijd krijgt zich te nestelen.

 8. Verbod op eieren 22 Belgische bedrijven

  In België blijven 51 pluimveebedrijven vooralsnog geblokkeerd, waarvan 22 legkipboerderijen. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) maandag. Landbouwminister Denis Ducarme had gevraagd om meer gegevens na kritiek in binnenland, Nederland en Duitsland over het gebrek aan transparantie over de aanpak van het eierschandaal in België.

  Oorspronkelijk zijn preventief 86 pluimveebedrijven geblokkeerd waarvan 48 legbedrijven. Ook op opfok- en vermeerderingsbedrijven zijn uit voorzorg monsters genomen. Op 21 bedrijven heeft de Belgische autoriteit fipronil-besmetting gevonden. Het gaat om concentraties van maximum 0,092 mg per kilo, ruim onder de EU-grenswaarde van 0,72 mg/kg.

  Het FAVV wist al in juni van de fipronil-besmetting maar lichtte daar pas op 20 juli de buurlanden over in.

 9. VUmc serveert weer eiergerechten

  VUmc serveert weer eieren en eiergerechten aan patiënten en medewerkers. 'Wij hebben de schriftelijke garantie van onze leveranciers dat onze eieren niet besmet zijn,' aldus het ziekenhuis maandag.

  Het VUmc liet vorige week woensdag weten voorlopig te stoppen met eieren. Ook in het bedrijfsrestaurant bood het ziekenhuis geen eiproducten meer aan. Aanleiding was het advies van de NVWA om eieren met bepaalde codes erop niet te eten. Daarin zit een concentratie fipronil, die schadelijk voor de gezondheid kan zijn.

 10. Aanvullen schappen eieren duurt nog week

  Supermarkten hebben nog zeker tot eind van de week nodig om hun eierassortimenten weer op orde te krijgen. "In heel veel supermarkten zijn de schappen behoorlijk leeg, we zijn er druk mee bezig om alles weer aan te vullen," zegt René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), maandag.

  De eieren die nog wel in de schappen liggen zijn volgens hem allemaal veilig. Roorda kan echter niet uitsluiten dat er nog meer eieren teruggeroepen worden. Dat komt doordat de zwarte lijst van de NVWA waarop de eicodes staan van eieren met fipronil doorlopend wordt bijgewerkt.

  Zaterdagavond is de lijst nog eens aangevuld met veertien bedrijven. Het gaat om 'zelfmelders', pluimveebedrijven die niet uit de administratie van bestrijdingsbedrijf ChickFriend naar voren zijn gekomen maar die zichzelf heben gemeld bij de NVWA. "Het kan dus dat eierboeren zich nog schoorvoetend melden,'' aldus Roorda.

 11. Protest tegen doden besmette kippen

  Zes dierenorganisaties protesteren maandagmiddag in Drenthe tegen het afmaken van met fipronil besmette kippen.

  Volgens de groeperingen hoeven de kippen niet te worden gedood omdat de verboden stof na vier tot zes weken uit de kippenlijven kan zijn waarna de eieren weer gebruikt kunnen worden.

  Dieren zijn geen "wegwerpartikelen" is de boodschap van het protest bij twee pluimveebedrijven in Drenthe.

  De dierenorganisaties (Comité Dierennoodhulp, Levende Have, Een dier een vriend, Rechten voor al wat leeft, Konijn in Nood en stichting Dierennood) stapten eerder naar de rechter om te voorkomen dat pluimveehouders hun besmette dieren om een "puur geldelijke reden" zouden doden. Ze werden in het ongelijk gesteld.

  Van de rechter mogen pluimveehouders kippen met fipronil ruimen.

 12. Branche ziet geen reden voor terugroepen

  Voedingsmiddelen waar eieren inzitten die besmet zijn met de giftige stof fipronil zijn veilig om te eten. Als het er al inzit zijn de concentraties dusdanig laag dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen, zegt Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) op basis van onderzoek door de sector.

  Volgens haar hoeven er vooralsnog geen etenswaren uit de schappen gehaald te worden. Geluk kan niet zeggen hoeveel producten zijn onderzocht en bij hoeveel producten fipronil is aangetroffen.

  Eieren worden verwerkt in tal van producten, waaronder mayonaise, cake, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en chocolade.

  Vorige week moesten er miljoenen eieren bij duizenden supermarkten teruggehaald worden naar aanleiding van het gifschandaal met fipronil.

 13. Mogelijk miljoenen kippen geruimd

  Landbouworganisatie LTO Nederland schat in dat de komende tijd een tot enkele miljoenen met fipronil besmette kippen geruimd zullen worden uit de ruim 150 getroffen eierbedrijven.

  Een woordvoerder van de brancheorganisatie zei zondag dat er tot nu toe "enkele honderdduizenden'' kippen geruimd zijn. "Het merendeel van deze kippen zou vanwege hun leeftijd naar de slacht gaan, maar moet vanwege de besmetting nu vernietigd worden'', aldus de zegsman.

  Kippen worden gemiddeld tussen de 18 tot 24 maanden voor het leggen van eieren ingezet. Hoeveel kippen uiteindelijk in totaal geruimd worden, hangt volgens de LTO voor een groot deel af van de eierbedrijven zelf. "Het is zeer goed mogelijk om jonge kippen te sparen door de ruimtes goed schoon te maken. De kippen zijn dan snel fipronil vrij en hoeven dan niet geruimd te worden,'' aldus de woordvoerder.

 14. Oppositie België wil spoedberaad over ei

  De Vlaamse oppositiepartijen Groen en Sp.a willen de federale regering in een spoedzitting aan de tand voelen over de wijze waarop de autoriteiten de crisis over de besmette eieren aanpakken.

  De linkse oppositiepartijen eisen onder meer dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) duidelijkheid geeft over het aantal besmette eieren dat in België is verkocht en geconsumeerd.

  Onacceptabel
  Fractieleider Kristof Calvo van Groen liet zondag weten dat de communicatie van het FAVV over de met fipronil besmette eieren tot dusver gebrekkig was. Verder vindt Groen het onacceptabel dat het FAVV al in juni op de hoogte was van een Belgisch pluimveebedrijf dat mogelijk door een fipronil-besmetting was getroffen, maar dat het agentschap dit nog wekenlang stilhield.

  Pas op 20 juli lichtte het agentschap andere landen officieel in over de mogelijke aanwezigheid van het illegale product in eieren. 'Verdachte' eieren zijn vernietigd en de handel van een aantal Vlaamse pluimveebedrijven is geblokkeerd.

  Ontstemd
  Ook de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt is ontstemd dat België zolang heeft gezwegen over de fipronil-affaire. Hij neemt maandag contact over de kwestie op met zijn Belgische ambtgenoot Denis Ducarme. Voor de consumptie van eieren is Duitsland voor een groot deel afhankelijk van de import uit onder meer België, Nederland en Polen.

 15. NVWA: lijst wordt constant bijgewerkt

  De lijst waarop de eicodes staan van eieren met fipronil wordt doorlopend bijgewerkt. Consumenten die willen weten of ze ondanks alle maatregelen toch een besmet ei in de koeling hebben staan, moeten de lijst op de NVWA-website raadplegen, want "wij geven direct door wat wij weten."

  Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens hem kan het aantal codes op de lijst per dagdeel fluctueren.

  Zaterdagavond is de lijst nog eens aangevuld met veertien bedrijven. Het gaat om 'zelfmelders', pluimveebedrijven die niet uit de administratie van bestrijdingsbedrijf ChickFriend naar voren zijn gekomen maar die zichzelf heben gemeld bij de NVWA. Bij die veertien bedrijven zijn inderdaad besmette eieren gevonden.

 16. Nieuwe lijst besmette eieren

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zaterdag een nieuwe lijst uitgebracht met eieren die de schadelijke stof fipronil bevatten. De lijst met eicodes is het resultaat van nieuw onderzoek van de NVWA naar pluimveebedrijven die zich vrijwillig bij de autoriteit hadden gemeld, omdat ze vermoedden dat het insecticide fipronil bij hun was gebruikt.

 17. Fipronil bij meer pluimveebedrijven

  De eieren van meerdere pluimveebedrijven die zich uit eigen beweging hebben gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bevatten fipronil. Onderzoek heeft dat uitgewezen.

  De instantie geeft zaterdag een lijst vrij met de eicodes van de bedrijven die het betreft, bevestigde een woordvoerder vrijdagavond naar aanleiding van een bericht van de Volkskrant.

  Om hoeveel bedrijven het gaat, kon hij nog niet zeggen.

  De bedrijven hebben hoogstwaarschijnlijk zaken gedaan met ChickFriend, het bestrijdingsbedrijf uit Barneveld dat het middel met de verboden stof in talloze stallen heeft gespoten. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) riep leden die zaken hebben gedaan met ChickFriend en die nog niet geblokkeerd zijn vrijdag nog op zich meteen te melden bij de NVWA, keurmerk IKB en de eierhandel.

  "De sector moet zo snel als mogelijk kunnen zeggen dat er geen nieuwe gevallen meer bij kunnen komen," schreef het bestuur. "De toekomst van de totale leghennensector staat op het spel, nu enkele Duitse supermarkten alle Nederlandse eieren uit de winkelschappen halen. We kunnen ons geen verdere reputatieschade permitteren.''

 18. CBL: pluimveesector moet schade betalen

  De supermarkten willen de schade die ze hebben opgelopen door de met fipronil besmette eieren verhalen op de pluimveesector. Dat zei voorzitter René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vrijdag in Nieuwsuur.

  "Er is toch een product geleverd waar wij met z'n allen niet op zitten te wachten. Uiteindelijk zal de rekening bij de pluimveesector worden neergelegd.'' Eerder zei hij nog dat hij met de pluimveesector "in gesprek" wilde gaan over de financiële strop.

  De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) stelt dat de sector het niet kan betalen. "Geld is er niet. Er zullen naar verwachting nog vele faillissementen volgen," zegt NVP-voorzitter Hennie de Haan. "Mensen die een claim neerleggen, zoals supermarkten, zullen met een claim blijven zitten. In heel veel gevallen zullen de pluimveehouders dat niet op kunnen brengen."

 19. Mogelijk toch hulp voor kippenboeren

  De door het fipronil-schandaal gedupeerde kippenboeren krijgen misschien toch steun.

  Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) zei vrijdag naar manieren te zoeken om de boeren te hulp te schieten die in problemen zijn geraakt.

  Vogelgriep
  Eerder zei zijn ministerie nog dat er niet direct geld op de plank ligt, omdat in dit geval niet een dierziekte de boosdoener was. Maar Van Dam wees er vrijdag op dat "heel veel pluimveehouders getroffen zijn terwijl ze onschuldig zijn geweest." "Het is voor hen een ongelooflijk harde klap. En ze hadden dit jaar ook al vogelgriep gehad.''

  De pluimveehouders verwijten de NVWA dat die warrig opereerde en zo paniek zaaide. Het kabinet nam de dienst donderdag al in bescherming. Van Dam zei vrijdag dat de NVWA heeft gedaan wat van haar verwacht mocht worden.

  Brancheorganisatie LTO vergelijkt de schade voor pluimveehouders met de malaise door de vogelgriepuitbraak van 2003 en gevallen van extreme schade door noodweer. "Toen konden gedupeerde pluimveehouders rekenen op de overheid," aldus de vakgroep Pluimveehouderij. De vakbond CNV vreest dat door de crisis werknemers in de pluimveesector hun baan kwijtraken.

  Strafrechtelijk onderzoek
  Er loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen de luizenbestrijder ChickFriend uit Barneveld en zijn Belgische toeleveringsbedrijf Poultry-Vision. Het Openbaar Ministerie en de NVWA wilden vrijdag in het belang van het onderzoek niets zeggen.

  Een rechtbank in Den Haag oordeelde vrijdag dat pluimveehouders kippen met fipronil in hun lijf mogen ruimen. Verschillende dierenorganisaties hadden een kort geding aangespannen om dit te voorkomen. Volgens hen gebeurt de ruiming "zonder enige noodzaak" en vinden de kippen om een "puur geldelijke reden" de dood.

 20. 'ChickFriend gebruikte schuilnaam'

  Het bedrijf ChickFriend, dat de spil is in het eierschandaal, kocht bij zijn Belgische leverancier bestrijdingsmiddelen waarin fipronil zit onder de bedachte naam 'fypro-rein'.

  Dat blijkt uit een factuur van het Belgische bedrijf waar NRC de hand op heeft gelegd. Volgens bronnen van de krant moet ChickFriend hebben geweten dat de verboden stof erin zat.

  NRC bemachtigde meerdere documenten van het Belgische Poultry-Vision. Daaronder is ook een e-mail van de directeur van een Roemeens bedrijf over de levering van fiprocid, een middel dat fipronil als belangrijkste bestanddeel heeft. Van een bestelling van 3000 liter, in mei 2016, heeft de krant vrijdag ook een factuur gepubliceerd.

  Zowel naar ChickFriend als Poultry-Vision wordt strafrechtelijk onderzoek gedaan. In Nederland gebeurt dat onder leiding van het Functioneel Parket. Dat wil nog niet op de zaak ingaan. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wilde vrijdag in het belang van het onderzoek nog niets kwijt.

 21. Besmette eieren ook naar Zweden

  Nederlandse eieren die het bestrijdingsmiddel fipronil bevatten, zijn ook in Zweden geïmporteerd. De Zweedse keuringsdienst van waren heeft dit vrijdag bekendgemaakt.

  De dienst beklemtoonde dat er geen sprake is van een gevaar voor de volksgezondheid. De keuringsdienst is door de EU op de hoogte gebracht van het feit dat de verdachte eieren donderdag door een groothandel in Zweden zijn ingevoerd.

  De gezondheidsautoriteiten gaan na waar de eieren gebleven zijn en gaat ze uit de handel nemen.

 22. Chickfriend beschikte niet over papieren

  De bloedluisbestrijder Chickfriend, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanwezigheid van fipronil in eieren, had niet de juiste papieren om ongedierte te bestrijden.

  Ook het middel Dega 16 dat Chickfriend gebruikte had niet voor het bestrijden van bloedluis gebruikt mogen worden. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de NOS.

  De keurmerkverlener van de eierbranche greep volgens de NOS niet in, omdat bloedluis tot dusver niet werd beschouwd als ongedierte.

  Vrijwel alle eieren in de winkels komen van pluimveebedrijven die het IKB Ei-keurmerk hebben. Zo kunnen supermarkten erop vertrouwen dat de eieren die ze aanbieden onder goede omstandigheden zijn geproduceerd.

  Volgens IKB Ei is zo'n 90 procent van de 180 getroffen pluimveebedrijven aangesloten bij het keurmerk. Deze bedrijven zouden alleen mogen werken met ongediertebestrijders die de juiste diploma's hebben. Chickfriend beschikte niet over deze diploma's, aldus het onderzoek.

 23. Van Dam denkt over hulp aan kippenboeren

  Het ministerie van Economische Zaken zoekt naar manieren om boeren te hulp te schieten die door het fipronil-schandaal in problemen zijn geraakt.

  Het ministerie doet dat samen met de sector, zei staatssecretaris Martijn van Dam vrijdag na overleg met vertegenwoordigers van de boeren en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  Donderdag onderstreepte het ministerie nog dat er niet direct geld op de plank ligt, omdat in dit geval niet een dierziekte de boosdoener was. Maar Van Dam wees er vrijdag op dat "heel veel pluimveehouders getroffen zijn terwijl ze onschuldig zijn geweest."

  "Het is voor hen een ongelooflijk harde klap. En ze hadden dit jaar ook al vogelgriep gehad.'' Daarom overleggen het ministerie en de andere betrokkenen "wat wij ook vanuit het ministerie van EZ kunnen doen om die pluimveehouders en ook de hele sector te ondersteunen om dit te boven te komen."

 24. Dierenorganisaties verliezen zaak

  Pluimveehouders mogen kippen met fipronil in hun lijf ruimen. Verschillende dierenorganisaties hadden bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag een kort geding aangespannen.

  Inzet daarvan was om staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in te laten grijpen, maar de rechter wees dat verzoek vrijdag af.

  Zonder enige noodzaak
  De door het gifschandaal getroffen bedrijven mogen geen eieren verkopen, maar de kippen moeten wel eten. Het kan weken duren voordat de verboden stof helemaal uit een kip is. Daarom hebben diverse bedrijven besloten hun kippen te ruimen.

  Volgens Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft en Levende Have gebeurt dit "zonder enige noodzaak'' en vinden de kippen om een "puur geldelijke reden" de dood.

  De rechter oordeelde echter dat er geen sprake is van een overtreding en dat het ruimen niet in strijd is met de wet. "Het staat pluimveehouders vrij om een beslissing over al dan niet ruimen te nemen," betoogde de rechter.

  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is de hoogste bestuursrechter in landbouwzaken. Tegen deze uitspraak is geen beroep mogelijk.

  De NVWA publiceerde donderdag een lijst met 138 bedrijven waar eieren met fipronil erin zijn aangetroffen. In sommige gevallen was er zelfs sprake van een acuut gevaar voor de volksgezondheid. Verschillende supermarkten hebben inmiddels eieren uit de schappen gehaald.

 25. Ook Hema haalt eieren uit winkel

  Ook de Hema gaat eieren die mogelijk fipronil bevatten uit de winkel halen. Alle verse scharreleieren met de houdbaarheidsdata tussen 4 augustus tot en met 27 augustus gaan direct uit de verkoop. Klanten die eieren met deze data in huis hebben, mogen ze zonder bon terugbrengen naar de winkel. Daar krijgen ze hun geld terug.

 26. AH haalt nog meer eieren terug

  Albert Heijn heeft uit voorzorg nog meer eieren uit de schappen gehaald. In totaal gaat het nu om 25 van de 38 verschillende eiersoorten die in de schappen liggen, laat een woordvoerder vrijdag weten.

  Aanleiding is het gifschandaal met de verboden stof fipronil. Donderdag haalde Albert Heijn al veertien soorten eieren terug bij al zijn supermarkten. Het betreft onder meer AH Vrije uitloop eieren, AH bio eieren, blije kipeieren, Kakelgoud 4-granen, AH verse scharreleieren en basic witte scharrel ei.

  Volgens de woordvoerder zijn de betreffende eieren mogelijk nog niet uit alle schappen verdwenen omdat de terugroepactie een enorme operatie is. "Maar er zit wel een kassablokkade op de betreffende producten waardoor de klanten er niet de winkel mee uit kunnen'', aldus de woordvoerder.

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdagavond een zwarte lijst met eieren waar fipronil inzit fors uitgebreid.

 27. 'Alleen nog schoon ei in supers'

  Alle eieren die vanaf vrijdagochtend in de Nederlandse supermarkten liggen, zijn volgens de supermarktbranche geheel vrij van de stof fipronil. "Vanaf morgen liggen alleen nog schone eieren in de schappen," garandeerde directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) donderdagavond.

  "Het is een flinke klus, want we moeten nog miljoenen eieren van de schappen halen. Dat gebeurt vanavond nog," aldus Roorda. De supermarkten balen ervan dat het zo lang heeft geduurd. "Tijdens het crisisoverleg hebben we gisteren ook maximale snelheid geëist, zodat er zo snel mogelijk duidelijkheid is voor de consument. Ik ben blij dat we die duidelijkheid vandaag hebben gekregen," zegt Roorda.

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaf donderdag een lijst vrij met testresultaten, waaruit blijkt dat eieren van 138 bedrijven van de insecticide bevatten. Supermarkten kunnen aan de hand van die lijst bepalen welke eieren uit de schappen moeten. Eerder deze week kreeg het CBL al een lijst met zo'n veertig codes van pluimveebedrijven waar aantoonbaar fipronil is gebruikt. Die eieren zijn al teruggehaald. In totaal legde de NVWA 180 pluimveebedrijven stil, ongeveer 20 procent van het totale aantal.

  Een woordvoerder van de NVWA benadrukte donderdagavond dat de branche zelf verantwoordelijk is voor het terughalen van de besmette eieren. "Als toezichthouder houden wij dat uiteraard in de gaten.''

 28. Meeste pluimveebedrijven nog dicht

  Veruit de meeste pluimveebedrijven die op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn gesloten, blijven vooralsnog dicht. Onderzoek heeft uitgewezen dat in de eieren van die bedrijven inderdaad de verboden stof fipronil zit.

  De NVWA heeft donderdagavond testresultaten gepubliceerd. Op een lijst staan de codes van in totaal 138 bedrijven waar fipronil in de eieren is aangetroffen. Ieder bedrijf heeft een eigen eicode, legde een woordvoerder van de autoriteit uit.
  De dienst raadt het eten van eieren van één bedrijf nog steeds voor iedereen af. Die eieren hebben de code 2-NL-4015502. Eieren van 58 bedrijven kunnen uit voorzorg beter niet aan kinderen worden voorgeschoteld wat de NVWA betreft.

  In totaal had de NVWA zo'n 180 bedrijven geblokkeerd. Bedrijven waar aantoonbaar geen fipronil in de eieren zit, mogen weer open. "De stallen van de geblokkeerde bedrijven blijven op slot totdat ze schoon worden verklaard," liet de autoriteit weten. De lijst op de website van de NVWA wordt continu bijgewerkt.

  De codes op de website bevatten vaak de letter X. Die letter staat niet op een ei, maar staat voor ieder mogelijk getal.

 29. 'Situatie rond eieren onder controle'

  De Europese Commissie staat ,,in permanent contact" met de EU-landen over de situatie rond de met fipronil besmette eieren, maar blijft aan de zijlijn. Het toezicht op de voedingsmarkt is de taak van de nationale overheden, zoals in Nederland de Voedsel- en Warenautoriteit NVWA.
  Volgens een woordvoerster biedt de commissie wel een platform voor informatie-uitwisseling tussen de bevoegde autoriteiten in de EU-landen. Volgens Brussel treffen de betrokken landen, voornamelijk Duitsland, Nederland en België, de nodige maatregelen en is ,,de situatie onder controle", zei ze donderdag tegen persbureau DPA.
  In Nederland, België en Duitsland zijn inmiddels miljoenen eieren uit de handel en de winkelschappen gehaal

 30. Aldi en Lidl: alleen verdacht ei weg

  De grote Duitse supermarktketens Aldi en Lidl doen Nederlandse eieren niet helemaal in de ban.

  Hun branchegenoot REWE liet donderdag weten vanwege het fipronil-schandaal even helemaal geen eieren van Nederlandse producenten te verkopen, tot schrik van de sector. Aldi en Lidl gaan zo ver niet.

  Beide Duitse ondernemingen benadrukten donderdag wel dat ze geen eieren verkopen van de bedrijven waar het gebruik van de verboden stof is geconstateerd of van bedrijven die verdacht zijn.

  "Daarbij hebben we in enkele regio's scharreleieren, vrije uitloopeieren en biologische eieren uit Nederlandse bedrijven uit de handel genomen die geringe doses fipronil bevatten," liet Aldi Süd weten.

  De zuidelijke tak van Aldi voegde eraan toe dat het gehalte zo laag is, dat het volgens de Duitse autoriteiten niet tot gezondheidsschade leidt.

  De circa 180 pluimveebedrijven waar vermoedelijk fipronil is gebruikt, zijn geblokkeerd en leveren al sinds 22 juli geen eieren meer.

 31. 'Schade eiersector nu al in miljoenen'

  De schade voor pluimveehouders loopt nu al in de miljoenen. Dat zegt voorzitter Hennie de Haan van brancheorganisatie NVP donderdag. Het Verbond van Verzekeraars waagt zich niet aan een schatting.

  Volgens De Haan hebben sommige bedrijven al drie weken geen eieren kunnen uitleveren en dus ook niet betaald gekregen. Daar zijn grote bedrijven bij, die meer dan een ton per week verdienen, maar ook kleinere bedrijven.

  Wie uiteindelijk opdraait voor de schade is nog onduidelijk. Het ministerie van Economische Zaken noemde de financiële problemen als gevolg van de fipronil-besmetting "een bedrijfsrisico".

  Ook verzekeraars dekken de schade volgens De Haan waarschijnlijk niet omdat de besmetting het gevolg is van frauduleus handelen. Of alle schade te verhalen valt op bestrijdingsbedrijf ChickFriend is ook onzeker. "Ik weet niet hoe goed zij verzekerd zijn."

 32. Eiersector schrikt van stap Duitse super

  Het besluit van de Duitse supermarktketen REWE om geen Nederlandse eieren meer te verkopen als gevolg van mogelijke fipronil-besmetting, heeft de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders doen schrikken.

  "Wij zijn hier uiterst ongelukkig mee," reageert voorzitter Hennie de Haan. "Als andere retailers het voorbeeld van REWE volgen, dan is de ramp niet te overzien."

  De Haan rekent voor dat er zo'n 10 miljard eieren per jaar worden gelegd door Nederlandse kippen. Daarvan gaat zo'n twee derde naar het buitenland en Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt. "Als dit tijdelijk is, valt het nog wel op te vangen, maar als het langer duurt dan gaat de hele Nederlandse legsector, inclusief handelaren, failliet. Je vindt niet zomaar een afzetmarkt voor 4,5 miljard eieren per jaar."

  Wat de pluimveehouders vooral steekt is dat er weinig aandacht is voor de geringe omvang van de besmetting.

  Maximaal is die er bij zo'n 180 bedrijven, zo'n 20 procent van de sector. "De rest van de bedrijven is schoon," geeft De Haan aan.

  Sowieso zijn er volgens haar sinds 22 juli geen verse eieren meer van mogelijk besmette bedrijven op de markt gekomen.

  "We hebben nu behoefte aan crisismanagement, want het lijkt erop dat de NVWA de gevolgen van haar uitspraken niet kan overzien. De nuance moet terug worden gebracht in de discussie."

  De Duitse ophef over Nederlandse eieren wijt De Haan aan de uitspraken van de tweede man van de NVWA Freek van Zoeren dinsdagavond in Nieuwsuur. Hij raadde consumenten voorlopig af eieren te eten. "Toen zijn ze in Duitsland pas wakker geworden. Ze zijn daar heel gevoelig voor hiërarchie."

 33. AH haalt 14 eiersoorten uit schappen

  Albert Heijn haalt bij al zijn supermarkten veertien soorten eieren uit de schappen, naar aanleiding van het fipronil-schandaal.

  Het gaat om een voorzorgsmaatregel, laat een woordvoerder van de supermarktketen donderdag weten. Het betreft onder meer AH Vrije uitloop eieren, AH bio eieren, blije kipeieren en Kakelgoud 4-granen. Over de omvang van de kosten en omzetverlies van de terugroepactie kon de zegsvrouw nog geen uitspraken doen.

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde consumenten eerder deze week om eieren waar een te hoog fipronil-gehalte in zit met bepaalde codes erop niet te eten.

 34. NVWA 'niet overvallen' door kritiek

  De inspectiedienst NVWA "voelt zich niet overvallen" door de golf van kritiek op het optreden van de toezichthouder over de eierenkwestie van de afgelopen dagen.

  "In de ogen van heel veel groepen met verschillende belangen doe je het al snel niet goed. Wat voor de één te ver gaat, gaat voor de ander niet ver genoeg. Dat is het lot van de toezichthouder," zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit donderdag.

  De NVWA probeert volgens haar de juiste maatregelen te nemen. "Daar waar sprake was van een acuut gevaar voor de volksgezondheid hebben we een publiekswaarschuwing uitgedaan. We publiceren de resultaten niet alleen op onze website, we brengen ook nieuwsberichten uit, staan de media te woord en maken gebruik van social media om zaken onder de aandacht te brengen," aldus de zegsvrouw.

  Politieke partijen haalden woensdag hard uit naar de NVWA om de manier van communiceren over het al dan niet eten van eieren. CDA-Kamerlid Jaco Geurts noemt de onduidelijkheid "onacceptabel." SP'er Frank Futselaar spreekt van chaos. Voedselwaakhond foodwatch eiste een rectificatie over het advies op de website. Volgens Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, maakt de NVWA "een potje van het toezicht op ons eten."

  De NVWA verwacht donderdagmiddag alle ei-codes van de besmette bedrijven in het fipronil-onderzoek bekend te maken.

 35. 'Eierproblemen zijn bedrijfsrisico'

  Voor de getroffen boeren van het fipronil-schandaal zijn de financiële problemen een bedrijfsrisico. De pluimveehouders met besmette eieren en kippen kunnen niet op financiële steun van de overheid rekenen. Het gaat niet om een zogenoemde bestrijdingsplichtige ziekte, zoals de vogelgriep, waarbij dieren moet worden geruimd.

  Dat benadrukte een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken donderdag. De problemen gelden als een private aangelegenheid waarvoor geen fonds is.

 36. 'Communicatie nodeloos verwarrend'

  De communicatie van toezichthouder NVWA over de mogelijk met fipronil besmette eieren heeft onnodig veel verwarring bij consumenten veroorzaakt. Dat zegt deskundige op het gebied van crisiscommunicatie Clemens Sassen van communicatiebureau HuijskensBickerton.

  Sassen benadrukt niet betrokken te zijn bij de communicatie over het onderwerp, maar heeft vanuit zijn expertise en als eierconsument "met verbazing" zitten kijken. "Zeker een belangrijke club als de NVWA moet over dit soort dingen die de volksgezondheid raken eenduidig zijn."

  De NVWA geeft op haar website het advies eieren met een bepaald nummer niet te consumeren. Een topman van de voedselwaakhond raadde dinsdagavond echter in Nieuwsuur het eten van eieren voorlopig helemaal af. Volgens Sassen is een duidelijk advies belangrijk, omdat mensen fipronil niet kennen en de gevaren niet zelf kunnen inschatten.

  Wat de NVWA nu moet doen, is lastig te zeggen. "Het is in ieder geval belangrijk vanaf nu zo duidelijk mogelijk te zijn." De communicatiedeskundige wijst erop dat de NVWA al vaker een slechte beurt maakte met zijn informatievoorziening aan het publiek. "Eerder met dat gedoe rondom de fraude met paardenvlees ging het ook al niet echt goed. En bijvoorbeeld ook rond de vondst van de salmonellabacterie in zalm."

  Het probleem lijkt volgens hem dan ook dieper te zitten. "Misschien moet het ministerie van Economische Zaken waar de NVWA onder valt ingrijpen en de communicatie naar zich toetrekken."

 37. Duitse supermarkten dumpen eieren

  De Duitse supermarktketen REWE en dochteronderneming Penny verkopen voorlopig geen Nederlandse eieren meer. Dat doet het bedrijf naar aanleiding van het fipronil-schandaal.

  Nederlandse eieren komen er bij de ketens pas weer in als ze aantoonbaar vrij zijn van het luizenbestrijdingsmiddel.

  REWE en Penny maken geen onderscheid tussen eieren die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangemerkt zijn als besmet en andere eieren uit Nederland.

  De keten telt ongeveer 10.000 vestigingen in Duitsland en nog eens 5000 in andere landen. Dit zijn voornamelijk supermarkten, maar betreft ook een aantal bouwmarkten.

 38. 'Klop het ei los'

  Cartoonist Hein de Kort over het eierschandaal:

 39. Van Vollenhoven: NVWA faalt

  Het eierschandaal toont aan dat de NVWA een potje maakt van het toezicht op ons eten. Dat stelt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid.

  Hij maakt zich zorgen over de voedselveiligheid in Nederland. Van Vollenhoven stelt in het AD: "De NVWA zou moeten opkomen voor het publieke belang, de voedselveiligheid. Helaas is de inspectie in de praktijk geen voedselwaakhond, maar een verlengstuk van het economisch beleid.''

  De verantwoordelijkheid voor veilig voedsel kan niet worden overgelaten aan het bedrijfsleven, meent de oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. "Dat weten we ook uit eerdere voedselschandalen. Er lijken al meer dan een jaar eieren te worden verkocht die fipronil bevatten.''

  De tip over de gifeieren kwam half mei uit Belgie. Van Vollenhoven stelt dat de NVWA de codes had moeten publiceren van álle eieren die afkomstig zijn van de 180 geblokkeerde bedrijven waar met het verboden insecticide is gewerkt. Dat gebeurt nu alleen bij eieren waarvan besmetting is aangetoond. Lang niet alle bedrijven zijn echter getest.

 40. RIVM: geen acuut risico vervuilde eieren

  Het eten van eieren die de giftige stof fipronil bevatten, levert geen acute gezondheidseffecten op. Dat is de inschatting van twee toxicologen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Over mogelijke gevolgen die op langere termijn optreden door het eten van de besmette eieren is volgens hen nu nog niets met zekerheid te zeggen.

  Korte termijn
  "We missen een stuk informatie over de blootstelling. De vraag is hoe lang de eieren met fipronil al op de markt zijn en hoeveel fipronil daar in heeft gezeten'', legden toxicologen Janine Ezendam en Jacqueline van Engelen woensdag uit.

  Maar wat korte termijneffecten betreft, is er geen reden tot zorg, zeggen ze. De hoeveelheden fipronil die via bestrijdingsmiddelen in eieren terecht zijn gekomen, zijn daarvoor te laag. De dosis fipronil die in de onderzochte eieren zit, is weliswaar licht boven de grens die in de EU geldt als veilig bij kortdurende blootstelling, maar de deskundigen wijzen erop dat de marge groot is.

  Bij het vaststellen van dit soort waarden wordt de dosis die voor proefdieren net niet schadelijk is voor de zekerheid gedeeld door een veiligheidsfactor. Standaard is die honderd.

  Zelfmoord
  Ezendam en Van Engelen verwijzen naar voorvallen waarbij mensen probeerden zelfmoord te plegen door een zeer grote hoeveelheid fipronil in te nemen. "Zij werden wel ziek, maar knapten binnen enkele dagen ook weer op.''

  Het bedrijf ChickFriend gebruikte het bestrijdingsmiddel waar fipronil in blijkt te zitten vorig jaar ook al om bloedluis in stallen tegen te gaan.

  De vraag of consumptie van de vervuilde eieren over een langere periode achtereen ook schadelijk is, is lastig te beantwoorden. Volgens de toxicologen is meer informatie nodig over de blootstelling aan fipronil. De duur en omvang van die blootstelling zijn nog onvoldoende in kaart gebracht.

 41. 'Schade voor supermarkten in miljoenen'

  De supermarktsector heeft een "vrij forse" schade opgelopen als gevolg van de met gif besmette eieren. De schade loopt in de vele miljoenen euro's, zei directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel woensdag.

  De besmette eieren moesten de afgelopen dagen uit de schappen worden gehaald en vervolgens worden teruggestuurd, waarvoor medewerkers moesten worden ingezet, zei hij.

 42. NVWA: Snel duidelijkheid

  De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verwacht donderdag alle onderzoeken naar besmette eieren af te ronden. Daarmee komt er iets eerder duidelijkheid voor consumenten en de handel, aldus de instantie woensdagavond.

  Tot nog toe was de verwachting dat de onderzoeken in het weekeinde klaar zouden zijn. Na overleg met de sector werd besloten dat dit sneller moet. "Ook voor de handel is dan duidelijk bij welke bedrijven iets mis is.''

  Er zijn wel nog altijd producten op de markt waar eieren in zitten waarvan nog niet duidelijk is of die zijn gemaakt met besmette eieren, zei de woordvoerder van de NVWA. De levensmiddelenindustrie zoekt zelf uit in welke producten die eieren mogelijk zitten.

  Land- en tuinbouworganisatie LTO benadrukte na het overleg dat eieren die nu naar de supermarkt gaan "volkomen veilig zijn''. "Er is ons alles aan gelegen om aan binnen- en buitenland duidelijk te maken dat we het goed in beeld hebben en de eieren uit Nederland veilig gegeten kunnen worden'', zei een woordvoerder.

  Zo'n 180 pluimveebedrijven waar een bestrijdingsmiddel met de verboden chemische stof fipronil is gebruikt, mogen hun eieren momenteel niet verkopen. De eieren die al in de handel waren, zijn teruggeroepen. Op de website van de NVWA staat een lijst met nummers van partijen eieren die fipronil bevatten. Die nummers staan ook op ieder ei. Consumenten kunnen zo bepalen of hun ei van een van de geblokkeerde bedrijven komt.

 43. VUmc serveert voorlopig geen eigerechten

  Het VUmc serveert voorlopig geen eieren of producten waarin eieren zijn verwerkt aan zijn vaak kwetsbare patiënten. Het Amsterdamse ziekenhuis heeft dit woensdag laten weten.

  Ook in het bedrijfsrestaurant biedt het VUmc voorlopig geen eieren of eiproducten aan.

 44. Eierrestaurant Omelegg nog elke dag vol

  Bij restaurant Omelegg in Amsterdam is het woensdag 'business as usual'.

  "Ja hoor. We zitten gewoon vol," zegt een medewerker van de omeletterie in de Amsterdamse Pijp.

  Bij Omelegg is weinig te merken van de heisa over de giftige eieren. Rond lunchtijd is in het restaurant geen tafeltje meer vrij.

  Vooral toeristen weten de zaak te vinden, maar ook buurtgenoten eten er. "We hebben een vaste eierboer die ons levert. Hij heeft de juiste codes op zijn product. Onze omeletten zijn veilig en nog steeds lekker," zegt de medewerker geruststellend.

 45. Eten of niet eten, dat is de vraag

  Is het verstandig om een ei te eten? Een topman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) raadde het eten van eieren eerst af omdat zij mogelijk zijn besmet met de insecticide fipronil.

  Maar op de website van de NVWA wordt alleen gewaarschuwd voor eieren met een bepaalde code. Een woordvoerder zegt tegen Omroep Gelderland dat de topman alleen deze eieren bedoelde.

 46. Hoe kon het zover komen?

  Het leek een wondermiddel dat aan kippen­boeren werd verkocht om bloedluis te bestrijden, maar naar nu blijkt was er een verboden gifstof bijgemengd.

  Die verboden stof is fipronil, een middel dat ook in vlooienbandjes en antiluizenmiddelen voor honden en katten zit. Voor dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, is fipronil verboden.

  In de hoeveelheid die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de eieren aantrof, kan het zelfs acuut gevaar opleveren voor de gezondheid.

  Lees verder: Gifschandaal eieren: 'De boeren waren te goeder trouw'

 47. Wat gebeurde er tot nu toe?

  31 juli: NVWA waarschuwt voor de besmette eieren

  Het gehalte van de schadelijke stof fipronil in deze eieren is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

  In sommige eieren is het fipronil-gehalte hoger dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen.

  1 augustus: Bedrijf aansprakelijk gesteld voor gif

  Pluimveebedrijven die zijn gedupeerd door het gebruik van het gif fipronil, stellen het bedrijf dat ze hadden ingehuurd om bloedluis te bestrijden aansprakelijk.

  Het bedrijf, ChickFriend uit Barneveld, is er volgens hen verantwoordelijk voor dat het verboden middel in eieren terecht is gekomen en hun bedrijven nu uit voorzorg platliggen.

  Ondertussen wordt de lijst met codes van eieren met een te hoog fipronil-gehalte voor kinderen uitgebreid. De NVWA adviseert consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren.

  2 augustus: Onderzoek naar etenswaren met 'foute eieren'

  De NVWA onderzoekt in welke voedingsmiddelen eieren zijn gebruikt waar mogelijk het gif fipronil inzit.

  De politiek bemoeit zich ook met de zaak. Het CDA heeft felle kritiek op de communicatie van de NVWA over het al dan niet eten van eieren.