Binnenland Bewaar

NS-personeel voert voorlopig geen actie

Boze NS-medewerkers woensdag in Utrecht
Boze NS-medewerkers woensdag in Utrecht © ANP

Machinisten en conducteurs van de Nederlandse Spoorwegen gaan voorlopig geen acties voeren. Dat is de uitkomst van het werkoverleg woensdag met de NS-directie op het hoofdkantoor in Utrecht.

Het Amsterdams Machinisten Kollectief (AMK) had het overleg aangevraagd omdat het rijdend personeel met name ontevreden is over de nieuwe dienstregeling. De werknemers zijn bang dat ze voortaan alleen nog maar 'een rondje om de kerk' rijden.

Volgens AMK-woordvoerder Dick van der Meulen waren 180 machinisten en conducteurs op het overleg afgekomen. "De NS-directie heeft toegezegd dat er gevarieerdere diensten komen." Het aangepaste rooster voor de machinisten zou in april ingaan; dat van de conducteurs in juni. "Maar we houden een slag om de arm. We geven de directie tot 1 maart de tijd om de daad bij het woord te voegen." In een reactie zegt de NS te streven naar meer variatie in de diensten; daarom wordt het rooster aangepast.

Volgens de NS had de grote opkomst van het personeel geen gevolgen voor de treinreizigers. De werknemers hadden vrij genomen om het overleg bij te wonen.

Eerder wilde het personeel gaan staken vanwege de nieuwe dienstregeling, omdat het rondje om de kerk tot concentratieverlies zou leiden. NS zegde toen al nieuwe roosters toe, maar dat duurde de medewerkers allemaal te lang.