Binnenland Bewaar

Nog geen compromis over bankenunie EU

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble met zijn Nederlandse collega Jeroen Dijsselbloem.
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble met zijn Nederlandse collega Jeroen Dijsselbloem. © EPA

Topoverleg in Berlijn over de plannen voor de Europese bankensector heeft vooralsnog nog geen compromis opgeleverd.

Op Duits initiatief werd vrijdag topoverleg gehouden tussen de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem, de ministers van Financiën van Frankrijk, Italië en Spanje, eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt), ECB- bestuurslid Jörg Asmussen en vertegenwoordigers van Litouwen, dat EU-voorzitter is.

De discussie draaide onder meer om de organisatie van het mechanisme dat in werking moet treden als een bank failliet dreigt te gaan, en wie daar financieel voor moet opdraaien. De bedoeling is de belastingbetaler te ontzien. Er zijn echter grote meningsverschillen in de EU over de financiering en het toezicht.

Het doel is om voor het einde van dit jaar overeenstemming te bereiken over de plannen. Dinsdag komen alle EU-ministers van Financiën bijeen om zich te buigen over de bankenunie. Op de EU-top op 19 december moet de knop definitief worden doorgehakt.

Een woordvoerder van de Europese Commissie liet weten dat de plannen voor de bankensector de hoogste prioriteit hebben voor de commissie.

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat er nog 'heel veel open eindjes' zijn in het debat over de Europese bankenunie.