AMSTERDAM - Facilitair productiebedrijf NOB heeft woensdag nieuwe studio's in gebruik genomen op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.Burgemeester Job Cohen van Amsterdam opende de studio's, gevestigd in twee historische gebouwen maar gekoppeld aan de omroepen in Hilversum. De studio's zijn bescheiden in omvang en kunnen enkele tientallen bezoekers herbergen. De regie- en montageruimtes bevinden zich in portocabins naast de gebouwen.

NOB heeft voor de locatie in Amsterdam gekozen omdat de Westergasfabriek de beschikking heeft over een supersnel glasvezelnet voor mediabedrijven. De omroepen BNN en NPS zijn de eerste gebruikers van de studio's. BNN neemt er De Nieuwste Show op, een programma dat vanaf 17 september vier dagen in de week vanuit de studio uitgezonden zal worden.

NOB, dat overigens vanaf begin volgend jaar Technicolor Netherlands gaat heten, wil de regio Amsterdam met de studio's verder ontwikkelen tot ''een digitaal knooppunt voor de internationale media''. Audiovisuele media vestigen zich steeds vaker in de hoofdstad. Naast de studio's op het terrein van de Westergasfabriek is MTV in Amsterdam neergestreken en Endemol bekijkt vestigingsopties in de hoofdstad. Nabij Artis zijn al lange tijd studio's waar televisieprogramma's worden opgenomen.

Op het terrein van de Westergasfabriek was een glasvezelnet aangelegd voor programma's van Talpa, maar nog voordat het netwerk er lag werden die programma's al opgeheven. Steeds meer creatieve en culturele ondernemingen vestigen zich op het terrein om van de breedbandverbindingen gebruik te maken. (ANP)