Binnenland Bewaar

Nieuw wereldrecord Domino Day

Tijdens de elfde editie van Domino Day is het wereldrecord vallende dominostenen verbroken. Foto ANP
Tijdens de elfde editie van Domino Day is het wereldrecord vallende dominostenen verbroken. Foto ANP © UNKNOWN

LEEUWARDEN - Het wereldrecord vallende dominostenen is vrijdagavond in het WTC Expo in Leeuwarden verbroken. Tijdens de elfde editie van Domino Day, nota bene op vrijdag de dertiende, vielen 4.491.863 van de 4.8 miljoen opgestelde stenen om. Hiermee is het record van 2008 verbroken. Toen vielen er 4.345.027 van de 4,5 miljoen steentjes. In 2007 mislukte de recordpoging.

Het thema van Domino Day 2009 was The World in Domino: The Show with The Flow. Robin Paul Weijers en zijn team hadden zeven velden ('flows') van 34 bij 17 meter gebouwd. Hiermee werden de verschillende continenten van de wereld in beeld gebracht, zodra de dominostenen in een vloeiende stroom omvielen.

De zogeheten builders challenges zorgden voor extra spanning. In deze onderdelen van de show, met de thema's water lucht, aarde en vuur, plaatsten de bouwers in een race tegen de klok de laatste en belangrijkste dominosteentjes tussen de velden. Drie van deze opdrachten mislukten, alleen de vierde - met het thema vuur - slaagde. Hierbij werden steentjes tussen vlammen geplaatst. Als dit niet op tijd was gelukt, zou een veld van maar liefst een half miljoen steentjes overeind blijven staan en was de recordpoging mislukt.

Het spektakel was live te bekijken op de zender SBS6 en (binnenkort) in tal van andere Europese landen. (ANP)