Binnenland Bewaar

Nederland betreurt Afghaanse burgerdoden

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) memoreerde op zijn Twitterpagina wel de woorden van de commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. Foto ANP
Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) memoreerde op zijn Twitterpagina wel de woorden van de commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. Foto ANP © UNKNOWN

DEN HAAG - Nederland betreurt het dat er Afghaanse burgerdoden zijn gevallen na een luchtaanval met een Nederlandse F-16. Dat bleek donderdag uit de reacties in politiek Den Haag.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) memoreerde op zijn Twitterpagina wel de woorden van de commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. Die zei dat de situatie nog nader wordt onderzocht, maar dat de piloot zich aan alle procedures heeft gehouden. De hoogste Nederlandse militair zei tevens dat achteraf bleek dat de Taliban burgers vasthield in de Afghaanse woning waar de precisiebom op neerkwam.

ISAF heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar het incident. Het is ook nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. Volgens de gouverneur van Helmand gaat het om negen mensen. (ANP)