Binnenland Bewaar

Nederland bereid tot extra bijdrage noodfonds

Minister Jan Kees de Jager van Financiën. Foto ANP
Minister Jan Kees de Jager van Financiën. Foto ANP © UNKNOWN

BRUSSEL - Nederland is bereid mee te werken aan uitbreiding van de capaciteit van het Europese noodfonds voor eurolanden die in financiële problemen verkeren. Als met het EU-noodfonds minder kan worden geleend dan de toegezegde 750 miljard euro, wil het desnoods voor een hoger bedrag garant staan dan de huidige 26 miljard.

''Het fonds moet effectiever en efficiënter'', zei minister Jan Kees de Jager van Financiën maandag in Brussel na overleg met zijn collega's van de andere zestien eurolanden. Hij eist wel dat alle eurolanden dan maatregelen treffen om hun begroting te saneren en hun economie te versterken, zoals Nederland dat ook doet. ''Het fonds is een onderdeel van de totale strategie, maar niet het belangrijkste.''

De verbetering van het vangnet is bedoeld om de financiële markten gerust te stellen. Een verhoging of zelfs verdubbeling van de huidige omvang van het noodfonds, waarvoor de afgelopen weken is gepleit, is volgens De Jager niet nodig. Alleen Ierland heeft er tot dusver een beroep op heeft gedaan. ''Het fonds is zeer indrukwekkend en voldoende'', zei De Jager. Naast Nederland voelt onder meer ook Duitsland niets voor een hoger noodfonds.

Diverse oplossingen

Het noodfonds van 750 miljard is om eurolanden te helpen die hun schulden niet meer kunnen financieren. Het fonds leent geld op de kapitaalmarkt met garanties van eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. De eurolanden staan in totaal voor 440 miljard euro garant, maar in de praktijk kan daarmee maar 250 miljard worden geleend. Dat komt doordat de eurolanden flinke reserves aanhouden om zo goedkoop mogelijk te kunnen lenen. Mocht een groot euroland in problemen komen dan is die 250 miljard te weinig.

Volgens De Jager zijn diverse oplossingen denkbaar. De eurolanden gaan daar nu op studeren. Ze hopen al voor de EU-top van begin februari een oplossing te hebben. Misschien komen ze binnenkort nog eens bijeen om erover te praten. De Jager wilde niet zeggen voor welke bedrag Nederland eventueel extra garant zal staan. (ANP)