Het Gemeenschappelijk Hof op Bonaire heeft donderdagmiddag (lokale tijd) de rechter-commissaris gevraagd nader onderzoek te doen in de zogenoemde Spelonk-zaak. Volgens het hof moet dat gebeuren door Nederlandse onderzoekers of onderzoekers uit de regio, maar in ieder geval niet van Bonaire.

Het onderzoek naar de moord op twee broers op het eiland in 2005 is volgens de Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops niet goed uitgevoerd. Volgens hem zijn er ernstige tekortkomingen in het onderzoek. Hij vroeg daarom onlangs om heropening van zaak.

Knoops zegt dat twee mannen onterecht voor de moorden zijn veroordeeld. Een van hen kreeg 8 jaar en kwam vorig jaar vrij, de ander kreeg 24 jaar celstraf. Een derde dader kreeg 18 jaar. Volgens een verklaring van deze derde dader zouden zij destijds met z'n drieën de broers naar een afgelegen plek hebben laten komen en ze daar hebben doodgeschoten. De twee mannen die Knoops bijstaat ontkennen iedere betrokkenheid. Justitie ging destijds uit van een afrekening in het drugscircuit.

Knoops deed onderzoek naar het alibi van beide mannen. Een zou ten tijde van de moord achter zijn computer hebben gezeten. Uit onderzoek van Knoops zou blijken dat op dat moment op de pc was ingelogd met een wachtwoord dat alleen bij de verdachte bekend was. Een bekennende verklaring die hij bij de politie aflegde, zou onder druk zijn gedaan en trok hij later weer in.

De andere verdachte zegt op dat moment in Kralendijk te zijn geweest, terwijl de moorden aan de andere kant van het eiland werden gepleegd. Gegevens van zijn mobiele telefoon lijken dat te bevestigen. De rechter-commissaris moet van het hof opnieuw kijken naar deze alibi's en de afgelegde bekentenis. Dat onderzoek moet eind januari klaar zijn.

Ondertussen begint ook het Openbaar Ministerie een nieuw onderzoek. Dat werd eerder al aangekondigd, volgens Knoops onder druk van het herzieningsverzoek.