AMSTERDAM - Op de dag dat de Koranfilm van Geert Wilders uitkomt, zetten alle Marokkaanse moskeeën van Nederland de deuren wagenwijd open voor iedereen, vooral voor autochtonen.Dat heeft woordvoerder Brahim Bourzik maandag namens het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) gezegd.

''Of op de dag zelf, of anders de dag erna.'' Ook willen de Marokkaanse organisaties samen met andere moslim- en niet moslimorganisaties een manifestatie organiseren, vlak na het uitkomen van de film.

Dat zijn een paar van de uitkomsten van een bijeenkomst van 225 vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap uit heel Nederland, die zondag bijeen zijn gekomen. Het LBM geeft donderdag 24 januari een persconferentie om een toelichting op de plannen te geven.

De Marokkaanse gemeenschap wil vooral oproepen tot kalmte. ''Wij laten ons niet gekmaken door de heer Wilders'', zegt Bourzik. ''We wachten af wat voor film het wordt, maar hem kennende zetten we het draaiboek in gang.'' Volgens de woordvoerder wil de Marokkaanse gemeenschap aan de politiek laten zien dat zij niet stilstaan in de hoop dat het overwaait. ''We vinden dat de politiek ook kleur moet bekennen.''

De Marokkanen zijn er vooral op uit de boel bij elkaar te houden, zegt de woordvoerder. ''We willen niet dat er vlaggen in brand worden gestoken, dan zou Wilders aan de champagne gaan. Wij hebben hem liever aan de Marokkaanse thee.'' (ANP)