Binnenland Bewaar

Mona Keijzer op 2 op CDA-lijst

Mona Keijzer na afloop van het laatste CDA-lijsttrekkerdebat in Breda.
Mona Keijzer na afloop van het laatste CDA-lijsttrekkerdebat in Breda. © ANP

Mona Keijzer staat op nummer 2 van de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze staat achter Sybrand van Haersma Buma, die al eerder tot lijsttrekker was gekozen.

Keijzer, wethouder in Purmerend, werd verrassend tweede bij het lijsttrekkersreferendum onlangs bij het CDA. Voorafgaand aan die strijd was zij nog nauwelijks bekend. Het Friese Kamerlid Sander de Rouwe staat op plek 3. De rest van de conceptlijst wordt dinsdagochtend bekendgemaakt.

Buma had er na zijn overwinning al voor gepleit dat Keijzer heel hoog op de lijst zou komen. Hij zei dat hij zich voor kon stellen dat Keijzer zijn running mate zou worden.

Buma won de lijsttrekkersverkiezing in een ronde met 51 procent. Keijzer werd tweede met 26 procent, maar liet daarbij zwaargewichten als minister Liesbeth Spies en staatssecretaris Henk Bleker ver achter zich.

Keijzer is wethouder in Purmerend sinds 2007. Afgelopen winter schreef ze mee aan een rapport van het strategisch beraad van het CDA, over de toekomstige koers van de partij.

De Rouwe (31) is Kamerlid sinds 2007. Bij de verkiezingen van 2010 stond hij 22 op de kandidatenlijst.