WILLEMSTAD - Op Curaçao zijn zeventien vermoedelijke leden van een drugsbende aangehouden. Justitie vermoedt dat de bende contacten onderhield met criminele netwerken die de Libanese terreurorganisatie Hezbollah financieel ondersteunen.

De actie werd uitgevoerd door justitiediensten van Curaçao, Nederland, Venezuela, Colombia, België en de Verenigde Staten hebben.

Door 'ondergronds bankieren' kwam veel geld beschikbaar in Libanon, aldus het OM. De organisatie was verantwoordelijk voor de in- en uitvoer van zeker tweeduizend kilo cocaïne per jaar. Ook werd hasj van Nederland naar Curaçao gesmokkeld.

Vanuit Libanon zijn ook bestellingen geplaatst voor wapens, die door de drugsorganisatie vanuit Zuid-Amerika moesten worden geleverd. Van daadwerkelijke levering van wapens was nog geen sprake.

Bij de actie op Curaçao zijn dertig huiszoekingen verricht. De verdachten zijn vijftien mannen en twee vrouwen, afkomstig uit Curaçao, Venezuela, Colombia, Libanon en Cuba. Het politiekorps van Curaçao begon het onderzoek naar de organisatie vorig jaar, in nauwe samenwerking met Nederland. (ANP)