Binnenland Bewaar

Moet Amsterdam banden met omstreden Huawei verbreken?

Een testvlucht met een drone-taxi in de Amsterdam ArenA. De drone biedt plaats aan een persoon tot 100 kilo en een klein stuk bagage.
Een testvlucht met een drone-taxi in de Amsterdam ArenA. De drone biedt plaats aan een persoon tot 100 kilo en een klein stuk bagage. © Evert Elzinga

Moet Amsterdam de banden met het omstreden Chinese telecombedrijf Huawei verbreken? Lastig, want het bedrijf is cruciaal voor de digitale ambities van de hoofdstad.

Henk van Raan kan niets anders doen dan op de handen zitten. De technologietopman van de Johan Cruijff Arena zegt 'angstvallig' te wachten op een oordeel van de overheid over het ­Chinese telecombedrijf Huawei. Dat wordt er internationaal van verdacht verlengstuk te zijn van de spionerende Chinese regering. Maar Huawei is ook cruciaal bij de ambitie om het stadion en het Arenagebied voor het EK voetbal van 2020 van 5G-internet te voorzien.

Die opvolger van het huidige mobiele netwerk kan niet alleen digitaal snoepgoed - van livebeelden tot actuele route-informatie - tegelijkertijd naar de smartphones van tienduizenden bezoekers sturen, maar ook beveiligingscamera's, communicatieapparatuur, drones en zelfrijdende voertuigen onderling verbinden.