DEN HAAG - De gebouwen van bijna alle ministeries zijn onvoldoende beveiligd. Door een slordig pasjessysteem kunnen onbevoegden vrij makkelijk de ministeries binnenlopen. Daardoor is sprake van een groot veiligheidsrisico. Dat blijkt uit een ambtelijk rapport, waarover RTL Nieuws beschikt.Plaatsvervangend secretaris-generaal Philippe Raets van Binnenlandse Zaken erkende zaterdag in RTL Nieuws het bestaan van het beveiligingslek. Hij sprak van een ''hardnekkig probleem'', dat veroorzaakt wordt doordat ex-ambtenaren of tijdelijke medewerkers van ministeries vaak hun toegangspasje niet inleveren.

De departementen werken nu aan een 'rijkspas', die het huidige pasjessysteem moet vervangen. Die bevat een pincode of een biometrisch kenmerk, zoals een vingerafdruk. De rijkspas kan waarschijnlijk pas in augustus worden ingevoerd.

CDA-Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma noemt de gebrekkige beveiliging van de ministeries ''verontrustend''. Hij wil vragen erover stellen aan minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken. (ANP)