Binnenland Bewaar

Miljoenen van Starbucks-deal teruggevorderd

Nederland heeft 25,7 miljoen euro teruggevorderd van Starbucks
Nederland heeft 25,7 miljoen euro teruggevorderd van Starbucks © ANP

Nederland heeft 25,7 miljoen euro teruggevorderd van Starbucks, die ons land als staatssteun zou hebben verleend. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie maandag laten weten.

De Amerikaanse koffieketen verkreeg via afspraken met de Belastingdienst miljoenen euro's voordeel. Maar de Europese Commissie bepaalde vorig jaar dat Nederland hiermee ongeoorloofde staatssteun had verleend.

De deal draaide om de belasting over de winst die het bedrijf maakt met het branden van koffiebonen in Nederland. Door een constructie met royalty's in het buitenland, was het betaalde belastingbedrag niet hoog.

Het kabinet was het niet eens met de beslissing van de Europese Commissie. Het vond niet dat er sprake was van overtreding van de regels en van staatssteun. Den Haag heeft de zaak aanhangig gemaakt bij het Europese Hof van Justitie. Die zaak loopt nog, maar dat maakt niet uit voor de door Brussel geëiste terugbetaling.

De Europese Commissie "verwelkomt" dat Nederland de miljoenen terughaalt. Nederland zou hebben toegezegd dat ook de toekomstige belastingafdracht van Starbucks in lijn zal zijn met de beslissing van de Europese Commissie.

Eerder voerden onder meer GroenLinks en de PvdA actie tegen Starbucks en de omstreden constructie met de belasting.