Binnenland Bewaar

Miljoenen burgers uur in duister voor milieu

Het Kremlin in Moskou.
Het Kremlin in Moskou. © AP

Op veel plaatsen in Nederland en elders in de wereld was het zaterdag een uur lang wat donkerder dan normaal op een zaterdagavond in maart. Lichten van veel kantoorgebouwen en woningen gingen om half negen een uur lang uit tijdens Earth Hour.

Earth Hour is een wereldwijde actie voor energiebesparing en een beter milieu. In 2006 begonnen in Sydney in Australië, werd het nu voor de zevende keer in Nederland georganiseerd. Volgens initiatiefnemer Wereld Natuur Fonds (WNF) doen elk jaar wereldwijd miljoenen mensen mee.

Nederlandse gebouwen die een uur lang onverlicht bleven, zijn onder meer de Euromast en de Erasmusbrug in Rotterdam, het Vredespaleis in Den Haag en in Amsterdam de ArenA en het Paleis op de Dam dat voor het eerst meedeed. 'Dit jaar zijn weer meer landmarks in Nederland uitgegaan dan in eerdere jaren. Nederland is dus nog donkerder geweest', zei een woordvoerder van het WNF.

'Dit keer lieten opvallend veel mensen via social media weten wat ze tijdens Earth Hour gingen doen. In complete appartementencomplexen werd het licht gedoofd en veel mensen vertelden over een romantisch diner bij kaarslicht.'

Ook tal van andere beroemde gebouwen elders in de wereld doen elk jaar tijdens Earth Hour het licht uit, zoals het Empire State Building in New York, de Brandenburger Tor in Berlijn en -dit jaar ook voor het eerst- het Atomium in Brussel. In totaal deden 7000 steden verdeeld over 150 landen mee.