Binnenland Bewaar

Miljoen voor ALS Nederland via ijsemmeractie

Sinterklaas en Zwarte Piet gaan de ice bucket challenge aan, nadat ze door de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan genomineerd waren. Door een bak met water en ijs over jezelf heen wordt er aandacht gevraagd voor de ziekte ALS.
Sinterklaas en Zwarte Piet gaan de ice bucket challenge aan, nadat ze door de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan genomineerd waren. Door een bak met water en ijs over jezelf heen wordt er aandacht gevraagd voor de ziekte ALS. © ANP

De wereldwijde hype rond de Ice Bucket Challenge heeft in Nederland al een miljoen euro opgeleverd voor de stichting ALS Nederland. Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ongeneeslijke spier/zenuwziekte.

De Ice Bucket Challenge, ofwel ijsemmer-uitdaging, begon in juli in Amerika. Een golfer gooide een emmer ijswater over zich heen om aandacht te vragen voor ALS en daagde iemand anders uit hetzelfde te doen. Sindsdien gaat de hype de wereld rond, geholpen door filmpjes op sociale media en de inzet van beroemdheden als Bill Gates, Gordon Ramsey, Oprah Winfrey en Mark Zuckerberg en in Nederland onder anderen minister Ivo Opstelten en Giel Beelen.

Wie wordt uitgedaagd een emmer koud water over zich uit te gieten, moet dat binnen 24 uur in de praktijk brengen. Doe je dat niet, dan moet je geld doneren. Stichting ALS Nederland krijgt normaal zo'n 200 donaties per maand. Sinds de uitdaging een rage is, is er 51.000 keer gedoneerd, met een totaalbedrag van ruim 1 miljoen euro.

'Daar zijn we ongelooflijk blij mee. Dit geweldige bedrag brengt ons weer een stapje dichter bij het vinden van de oplossing van deze tot nu toe nog ongeneeslijke ziekte', reageerde directeur van de stichting Gorrit-Jan Blonk.

Nederland telt op dit moment rond de 1500 patiënten. Elk jaar overlijden er 500 en komen er 500 bij. Ondanks wereldwijd onderzoek, is de oorzaak van ALS nog steeds onbekend.