WASHINGTON - Afrika heeft de komende tien jaar jaarlijks 93 miljard dollar nodig om zijn zwakke infrastructuur te hervormen. Dat is ruim twee maal zoveel als eerder was aangenomen, zo heeft de Wereldbank woensdag bekendgemaakt na onderzoek in 24 Afrikaanse landen. De slechte infrastructuur in de landen ten zuiden van de Sahara kost jaarlijks 2 procentpunt aan economische groei.

Ongeveer de helft van het geld is nodig om de energievoorziening aan te pakken. Het ontbreken van een goede stroomvoorziening hindert de groei, aldus het rapport. De nieuwe schattingen van het benodigde geld betekenen dat Afrika 15 procent van zijn bruto binnenlands product in infrastructuur zou moeten steken.

Nu geeft Afrika ook veel meer aan infrastructuur uit dan de 45 miljard dollar per jaar waarvan werd uitgegaan. Het leeuwendeel van dat geld komt van de Afrikaanse belastingbetaler en consument.

Met efficiencymaatregelen valt volgens de Wereldbank zo'n 17 miljard dollar te winnen. Maar dan gaapt er nog altijd een groot gat. Private financiering, donorhulp en lenen op de plaatselijke kapitaalmarkt kunnen een oplossing bieden. (ANP)