DEN HAAG - De twee Nederlandse militairen die vorig weekeinde in Oeroezgan om het leven kwamen door eigen vuur, zijn gedood door een groot kaliber wapen vanaf een pantservoertuig.Dat blijkt uit gesprekken met militairen, zo meldt het NOS-journaal. Waarschijnlijk werden korporaal Aldert Poortema en soldaat der eerste klasse Wesley Schol gedood door kogels uit een .50 mitrailleur of een 25 mm snelvuurkanon, beide wapens op een Nederlands YPR-pantservoertuig. De taliban beschikt niet over zulke wapens.

Onderzocht wordt waarom is gevuurd op de plaats waar de militairen waren. Poortema werd als eerste geraakt, Schol schoot hem te hulp maar werd eveneens getroffen. Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de informatie die de schutter had en over zijn orders. De schuldvraag is daardoor moeilijk te beantwoorden.

De stoffelijke overschotten van Aldert Poortema en Wesley Schol zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in Nederland aangekomen. Een C130 Hercules landde op de vliegbasis Leeuwarden met de twee kisten aan boord. Die werden na een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden. Het transport was de hele week uitgesteld wegens het extreem slechte weer in Zuid-Afghanistan.

Poortema wordt woensdag begraven, Schol donderdag. Beide begrafenissen vinden met beperkte militaire eer plaats.