Binnenland Bewaar

Medewerkers Madoff medeplichtig aan fraude

Bernard Madoff
Bernard Madoff © REUTERS

Vijf voormalige medewerkers van megafraudeur Bernard Madoff zijn maandag door een federale jury in New York schuldig bevonden aan medeplichtigheid.

Volgens de jury hebben de drie mannen en twee vrouwen Madoff decennialang geholpen met de fraude en hebben ze onvoldoende aangetoond niet op de hoogte te zijn geweest van de wanpraktijken. Ze werden op alle punten schuldig bevonden. De getuigenissen namen 5 maanden in beslag en de jury heeft 4 dagen overleg gepleegd.

Madoff leidde jarenlang een piramidespel met beleggingen van mensen die daarbij tientallen miljarden dollars verloren. Eind 2008 kwam de fraude aan het licht. De 75-jarige Madoff bekende schuld en kreeg een gevangenisstraf van 150 jaar, die hij momenteel uitzit in een gevangenis in North Carolina.

Madoff heeft geweigerd mee te werken met de aanklagers en gezegd de fraude alleen te hebben gepleegd. Hij begon in de jaren 70 met de fraude die zeker 17,5 miljard dollar (12,6 miljard euro) heeft gekost en ongeveer 47 miljard dollar aan onbestaande winsten wegvaagde, waarvan klanten dachten dat die op hun rekeningen bij Madoff stonden. Veel gedupeerden verloren daardoor al hun spaargeld.