AMSTERDAM - Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Slotervaart heeft Amsterdam in 2005 om subsidie aangevraagd voor een debat met de omstreden islamitische geestelijke Yusuf al-Qaradawi. Dat blijkt uit een brief aan het stadsbestuur. In de brief wordt de gemeente gevraagd om 150.000 euro subsidie voor het houden van een debat met Al-Qaradawi.

Marcouch was destijds als bestuurder van een moskeevereniging één van de initiatiefnemers van de conferentie. Die zou vlak na de moord op Theo van Gogh, op 2 november 2004, worden gehouden. De brief is ook ondertekend door de Turkse organisatie Milli Gorüs en de Federatie Islamitische Organisaties Nederland.

Op het congres zou 'een brug worden geslagen richting alle Amsterdammers'. Daaraan was volgens Marcouch behoefte na de spanningen in de stad, naar aanleiding van de moord op Van Gogh.

De gemeente wees de subsidieaanvraag af, mede vanwege de omstreden reputatie van Al-Qaradawi. Die bouwde hij op, onder meer na uitspraken over homo's. Ook toonde hij begrip voor Palestijnen die zelfmoordaanslagen plegen.

Marcouch zegt die standpunten van Al-Qaradawi verwerpelijk te vinden, maar wijst erop dat de geestelijke ook positieve uitlatingen heeft gedaan. Zo veroordeelde hij de terreurdaden van Al Qaida en de moord op Van Gogh, en riep hij moslims op te integreren en de taal te leren. ''Dat geluid sprak ons aan, en daar wilden we het graag met alle Amsterdammers over hebben.'' (HET PAROOL)