Binnenland Bewaar

Man vindt hagedis in zak veldsla

De hagedis werd Appie gedoopt.
De hagedis werd Appie gedoopt. © Artisklas Haarlem

Een man uit het Noord-Hollandse Zwaanshoek vond vorige week een hagedis in zijn zak veldsla. Een Haarlemse minidierentuin zorgt nu voor het dier.

De man stopte de zak veldsla na aankoop in zijn koelkast, en ontdekte de hagedis pas nadat hij er al een uit keer gegeten had, vertelt hij aan de Telegraaf. "Ik zag wat over de tafel lopen. Toen hebben we hem gevangen met wat glazen vazen en een plank eronder." Omdat hij de groente bij Albert Heijn kocht, doopte hij het beest 'Appie'. 

Een woordvoerder van Albert Heijn bevestigt de vondst. De veldsla komt uit Italië, waar het dier op een onbewaakt ogenblik in de zak kroop. "De sla wordt uitvoerig gecontroleerd en gewassen, maar het komt toch wel eens voor dat er een beestje in verdwaalt. Al is een hagedis wel hoogst uitzonderlijk." De vinder heeft een waardebon gekregen en mag een kijkje komen nemen bij het productieproces van de veldsla.

Immobiel
Appie is intussen opgevangen door Artisklas Haarlem, de kleinste dierentuin van Nederland die in 1964 werd opgericht door een voormalig dierenverzorger van Artis.

De organisatie schrijft op Facebook dat Appie een ruïnehagedis is. Hij heeft zijn reis naar Nederland waarschijnlijk overleefd doordat veldsla niet versnipperd wordt, doordat de sla meteen in koud water wordt gewassen en ook nog eens gekoeld wordt bewaard. De hagedis is waarschijnlijk niet opgemerkt omdat hij onderkoeld raakte, en door een lage temperatuur worden reptielen immobiel. 

Bovendien is Appie een stuk kleiner dan op de foto lijkt: van kop tot staart meet hij 15 centimeter.