Binnenland Bewaar

Machinist Tilburg reed door rood sein

De goederentrein en de passagierstrein die vrijdag bij Tilburg op elkaar botsten.
De goederentrein en de passagierstrein die vrijdag bij Tilburg op elkaar botsten. © ANP

De passagierstrein die vrijdag in Tilburg tegen een goederentrein botste, is door een rood sein gereden. Dat hebben ProRail, de NS en DB Schenker vanavond in een mail laten weten aan enkele Tweede Kamerleden.

Daarnaast was het sein niet van een zogeheten ATBvv-systeem voorzien. Dit systeem waarschuwt de machinist als een spoorwegsein opdracht geeft snelheid te verminderen. Wanneer de machinist niet reageert, remt het ATB-systeem automatisch. Een woordvoerder van ProRail benadrukt dat het om voorlopige onderzoeksresultaten gaat.

Hoofdwond

In de trein zaten vrijdag zo'n veertig mensen. De meeste passagiers werden door de botsing door de trein geslingerd. De conducteur liep een hoofdwond op en werd daarvoor in het ziekenhuis behandeld. Zeven andere mensen liepen kneuzingen op, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. Na de botsing lekte de goederentrein de brandbare stof butadieen. Het butadieen moest daardoor uit de beschadigde ketelwagon in een ander wagon worden gepompt.

Omdat de passagierstrein pas zondag weggesleept is, was het treinverkeer al die tijd flink verstoord. De problemen met het treinverkeer rond Tilburg waren vandaag in de loop van de middag weer verholpen.

De achterliggende oorzaken van het ongeluk worden nader onderzocht. 'Uiteraard beschouwen wij dit als een ernstig incident, en begrijpen wij dat veel mensen hiervan zijn geschrokken', aldus de gezamenlijke verklaring.