Binnenland Bewaar

Maandag publiekelijk afscheid van Lubbers

Dries van Agt, Ruud Lubbers en Jan Peter Balkenende op het jubileumcongres van de CDA, in 2015.
Dries van Agt, Ruud Lubbers en Jan Peter Balkenende op het jubileumcongres van de CDA, in 2015. © ANP

Wie afscheid wil nemen van de woensdag overleden oud-premier Ruud Lubbers kan maandag terecht in de katholieke Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam.

Het publiek is daar welkom tussen 13.00 en 19.00 uur en er ligt een condoleanceregister in de kerk. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laten weten namens de familie Lubbers.

Voor genodigden is er dinsdag om 12.00 uur een besloten herdenkingsdienst in dezelfde kerk aan de Mathenesserlaan. Aansluitend is de begrafenis in familiekring. 

De NTR zendt woensdag een portret van Lubbers uit. Daarin spreken oud-ministers en ingewijden als Wim Kok, Elco Brinkman en de Amerikaan Paul Bremer over het premierschap van Lubbers.

Ruud Lubbers overleed woensdag op 78-jarige leeftijd. De CDA'er was van 1982 tot 1994 minister-president.

Nederland verliest met Lubbers zijn langstzittende premier

Premier Mark Rutte is geschokt door het overlijden van Lubbers. Hij roemt de CDA'er om hoe hij Nederland in de jaren tachtig door slecht economisch weer loodste. "Lubbers was de premier van mijn jeugd. Zoals hij dat voor veel mensen was. Je had soms het idee dat hij nooit meer wegging. Hij heeft Nederland internationaal op de kaart gezet."