Binnenland Bewaar

Maaltijdbezorger Deliveroo gaat zelf koken

Een 'Roobox'-keuken. Deliveroo zet er twee neer bij de Rai om van daar uit maaltijden te gaan bezorgen
Een 'Roobox'-keuken. Deliveroo zet er twee neer bij de Rai om van daar uit maaltijden te gaan bezorgen © Deliveroo

Deliveroo gaat naast eten bezorgen van Amsterdamse restaurants, nu ook zelf koken. De van oorsprong Britse bezorgdienst zet bij de Rai twee containerkeukens neer.

In de keukens gaan koks van aangesloten restaurants maaltijden bereiden. Dat hoeft niet noodzakelijkerwijs hetzelfde menu te zijn als in de oorspronkelijke vestiging.

In de twee keukencontainers gaat het bedrijf in zee met Braai, saladebar SLA en Salsa Shop. De keukens gaan zaterdag open.

Deliveroo wil zo zijn bezorggebied uitbreiden. "In de binnenstad is de keuze groot genoeg," zegt manager Philip Padberg van Deliveroo Nederland. "Maar daarbuiten is de keuze minder. Wij willen aantrekkelijk zijn voor onze klanten. Met het neerzetten van keukens kunnen we het bezorgaanbod buiten het centrum vergroten."

Ook zegt het bedrijf dat veel aangesloten bedrijven door de stijging van het aantal bestellingen vaak geen capaciteit in eigen keuken meer hebben. Restaurants moeten het bedrijf wel betalen voor de extra dienst. Deliveroo vraagt hen ook wel lange tijd actief te blijven. "Klanten willen er op kunnen vertrouwen dat ze hun favoriete gerechten kunnen blijven bestellen."

"Dit stelt restaurants ook in staat hun activiteiten uit te breiden en om te kijken of er voldoende vraag is zodat ze wellicht zelf een eigen vestiging kunnen starten. We werken nu met Amsterdamse restaurants, maar dit is ook een hele goede manier voor restaurants van buiten de stad om het in Amsterdam te proberen."

Containers
Amsterdam is daarmee na thuisbasis Londen de tweede stad waar Deliveroo zijn Roobox-keukens neerzet. Voor de locatie is voorlopig een terrein bij de Rai gekozen, maar Padberg sluit niet uit dat de groenblauwe containers ook elders in de stad komen.

Deliveroo, dat eind 2015 in Nederland neerstreek en nu actief is in Amsterdam, Haarlem en Utrecht heeft naar eigen zeggen nu zo'n duizend restaurants in portefeuille, waaronder ketens als Wagamama, The Butcher en Stach.

Thuisbezorgd
Gisteren maakte marktleider Thuisbezorgd.nl bekend dat in Nederland vorig jaar ruim 21 miljoen keer een bezorgkoerier aan de voordeur is geweest. Omdat Thuisbezorgd ruim 90 procent van de markt in handen heeft, zou het in totaal dan gaan om zo'n 23 miljoen bestellingen.

Nieuwkomers als Deliveroo en Foodora hebben ongeveer 1 procent van die markt in handen, de rest komt voor rekening van zelfbezorgende restaurants.

Elke middag gratis het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.