Binnenland Bewaar

Lidl stopt als eerste supermarkt met sigarettenverkoop

Uiterlijk in 2022 moeten de pakjes uit alle filialen verdwenen zijn.
Uiterlijk in 2022 moeten de pakjes uit alle filialen verdwenen zijn. © ANP

Lidl Nederland zal als eerste supermarkt de verkoop van sigaretten stoppen. De keten wil de verkoop gefaseerd afbouwen. Uiterlijk in 2022 moeten de pakjes uit alle filialen verdwenen zijn.

Lidl zegt dat de verkoopcijfers van sigaretten de afgelopen jaren zijn teruggelopen en de verkoop niet meer rendabel is. Maar ook heeft de winkelketen maatregelen genomen om de verkoop van rookwaar te ontmoedigen. Zo heeft de organisatie reeds in 2017 sigaretten in alle filialen uit het zicht geplaatst.

"De trend in Nederland gaat duidelijk richting rookvrij. Dat merken wij ook aan de kassa. Deze ontwikkeling willen wij niet tegengaan. Daarom is het voor ons een logische stap om de verkoop van sigaretten nu al gefaseerd af te bouwen," aldus een woordvoerder van Lidl Nederland.

Grote impact
Verslavingskunde Nederland reageert verheugd. "Dit is een grote stap, die landelijk en internationaal een grote impact zal hebben,'' zegt een woordvoerder. "Lidl zit in dertig landen en Lidl Nederland is internationaal de eerste die de verkoop van sigaretten staakt.''

Volgens de organisatie is het besluit van Lidl een "zeer belangrijk signaal naar de maatschappij in ons gezamenlijk streven om kinderen en volwassenen te beschermen tegen het roken.'' Volgens Verslavingskunde Nederland zijn er jaarlijks in ons land zo'n 20.000 doden als gevolg van roken en ruim 2000 door meeroken.

Begin dit jaar stopten de drogisterijen Kruidvat en Trekpleister al met de verkoop van tabak.