Binnenland Bewaar

Lek patiëntgegevens 'zorgelijk en verwijtbaar'

Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.
Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. © ANP

Dat opnieuw medische gegevens van patiënten op straat hebben gelegen, is zeer zorgelijk en verwijtbaar. Dat meldde de patiëntenfederatie NPCF in Utrecht. Zondag bleek dat de gegevens van honderdduizenden patiënten van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda door een slecht beveiligde computer jarenlang via internet toegankelijk zijn geweest.

'Het is vreselijk dat dit opnieuw heeft kunnen gebeuren. Je moet er als patiënt op kunnen vertrouwen dat zorgvuldig met jouw medische gegevens wordt omgegaan. Het feit dat dit niet gebeurt, is zeer verontrustend', aldus NPCF-directeur Wilna Wind. Ze vraagt zich af of dit ook in andere ziekenhuizen kan gebeuren.

Het volledige patiëntenbestand met de informatie van ruim 493.000 personen staat op de computer, compleet met adres, geboortedatum, telefoonnummer en burgerservicenummer. De gegevens bevatten onder meer röntgenfoto's, hartfilmpjes en laboratoriumuitslagen.

In april onthulde het tv-programma Zembla dat 300.000 medische dossiers en personeelsdossiers zomaar door derden waren in te zien door een beveiligingslek in het computerprogramma Humannet.

De patiëntenfederatie riep de politiek zondag op om maatregelen te nemen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.