AMSTERDAM - In de Erich Salomonstraat in IJburg heeft de milieupolitie gisteren kwik op straat aangetroffen. De kleine zilveren korreltjes lagen verspreid over enkele vierkante meters stoep en parkeervak.Rond het middaguur stuitte de milieupolitie op het giftige metaal, dat later is opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf.

Bij aanraking en inademing is kwik schadelijk voor de gezondheid, maar volgens het stadsdeel is daar in dit geval geen sprake van geweest. ''De kans is klein dat iemand in aanraking is geweest met het kwik. In de buitenlucht verdampt het bovendien,'' aldus een woordvoerster van stadsdeel Zeeburg. ''Voor de zekerheid zijn alle omwonenden ingelicht via een brief. Tot nog toe heeft niemand zich echter gemeld met gezondheidsklachten naar aanleiding van de brief.''

Ze kon niet zeggen aan welke klachten ze dacht. Over het algemeen wordt gesteld dat juist kwikdamp schadelijk is. De acute klachten zijn onder meer vermoeidheid en maag-darmproblemen.

Hoe het kwik op straat is beland, wordt nog onderzocht. Ook kan het stadsdeel niet zeggen hoe lang het kwik er heeft gelegen.