Binnenland Bewaar

Kuzu en Öztürk als groep in Tweede Kamer

Tunahan Kuzu (rechts) en Selcuk Öztürk stappen in de lift.
Tunahan Kuzu (rechts) en Selcuk Öztürk stappen in de lift. © ANP

Selcuk Öztürk en Tunahan Kuzu, de Kamerleden die donderdag uit de PvdA-fractie werden gezet, blijven in de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg heeft vandaag een brief gekregen van Öztürk en Kuzu waarin de twee meedelen dat zij als groep in de Tweede Kamer plaatsnemen.

De woordvoerster van Van Miltenburg meldt dat wordt bekeken hoe verder uitwerking kan worden gegeven (praktisch en organisatorisch) aan deze mededeling van de groep Kuzu/Öztürk.

Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk werden uit de PvdA-fractie gezet nadat zij openlijk kritiek hadden geuit op het integratiebeleid van PvdA- minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Op internet kondigden zij vrijdag al aan dat ze in de Kamer zouden blijven: 'We zijn realistisch genoeg om te begrijpen dat het voor ons met deze fractie en de partij voorbij is. Wij blijven in de Tweede Kamer om de strijd tegen verruwing, verharding en verrechtsing voort te zetten. De komende periode gaan wij de reacties die ons bereiken peilen om een nieuwe beweging te starten en een frisse wind door Nederland te laten waaien.'

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom was er al langer discussie over ruimte die er voor verschillende opvattingen is. Anderen stelden dat Kuzu en Öztürk al langer dwars lagen op onderwerpen die te maken hadden met integratie en moslims.