Binnenland Bewaar

Kuzu (Denk) valt kritische Turkse journalist Dündar aan

Can Dündar.
Can Dündar. © ANP

Tunahan Kuzu van Denk heeft in de Tweede Kamer fel uitgehaald naar de gevluchte Turkse journalist Can Dündar, die door het parlement was uitgenodigd.

Het Kamerlid verweet de oud-hoofdredacteur een Turks probleem naar het Nederlandse parlement te brengen. Hij zou een podium geven aan mensen die Turkije willen 'afzeiken'.

Kuzu wees Dündar erop dat ook in Nederland een straf staat op het lekken van staatsgeheimen. SP-Kamerlid Sadet Karabulut, een dochter van Turks-Koerdische gastarbeiders, onderbrak als voorzitter van de bijeenkomst het betoog van haar Denk-rivaal. CDA'er Pieter Omtzigt sprak op Twitter over een keiharde aanval.

Vrijheidslezing
Dündar werd vorig jaar tot bijna zes jaar cel veroordeeld voor het publiceren van staatsgeheimen, nadat het OM levenslang had geëist. Tijdens het proces overleefde hij een aanslag op zijn leven. Hij vluchtte uiteindelijk naar Duitsland.

Dündar was hoofdredacteur van Cumhuriyet, een van de oudste kranten van het land. Hij had woensdagavond in De Balie nog de zogenoemde Vrijheidslezing gehouden. Hij durfde aanvankelijk niet te komen omdat hij vreesde in Nederland te worden opgepakt, omdat de Turkse autoriteiten Interpol hadden gevraagd een arrestatiebevel tegen de journalist uit te vaardigen.

Lees ook: Gevluchte Turkse journalist met gejuich ontvangen in Balie