Binnenland Bewaar

Kredietbeoordelaar heeft 15 eurolanden op de korrel

© anp
© anp © UNKNOWN

De zes landen van de eurozone met de hoogste kredietstatus (AAA) - waaronder Nederland - raken die mogelijk binnen de komende drie maanden kwijt. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietstatus van 15 landen van de eurozone in het vizier. Dat maakte het bedrijf gisteravond bekend.

Naast Nederland hebben ook Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Finland en Luxemburg een waarschuwing gekregen. Het bericht komt enkele dagen voor een nieuwe belangrijke Europese top over de schuldencrisis.

Systeemrisico's
S&P noemt de toegenomen systeemrisico's van de afgelopen weken als voornaamste reden. De rating van Griekenland is niet in het geding omdat die al op een zeer laag niveau staat. Die van Cyprus stond al op de helling. Een lagere kredietstatus leidt er in de regel toe dat een land meer rente moet betalen op staatsleningen.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager wilde niet inhoudelijk ingaan op het besluit van S&P. Wel zei hij dat het nieuws duidelijk maakt dat de schuldencrisis alle eurolanden kan raken. 'Het is niet voor niets dat Nederland concrete voorstellen heeft gedaan die bij moeten dragen aan een oplossing van deze crisis. Daar werken we nu hard aan. Daarnaast laat het nogmaals zien dat het goed is dat dit kabinet koersvast is ten aanzien van het op orde brengen van het huishoudboekje van Nederland.'