PYONGYANG - De leiders van Noord-en Zuid-Korea zijn het eens geworden over het gezamenlijk streven naar een permanente vrede voor de twee Korea's.De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il tekenden hierover donderdag een verklaring, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap en het het Japanse persagentschap Kyodo.

Om tot een permanente vrede te kunnen komen, willen de twee leiders gaan praten met de Verenigde Staten en China. Die twee landen tekenden indertijd ook het bestand dat een einde maakte aan de vijandelijkheden tijdens de oorlog tussen Noord-en Zuid-Korea, die van 1950 tot 1953 duurde. Ook Noord-Korea tekende dat bestand, Zuid-Korea deed dat niet.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft aangegeven mee te willen werken aan eeen vredesverdrag als Noord-Korea zijn nucleaire wapenprogramma stopzet. Volgens diverse bronnen wordt in de verklaring tussen de twee Korea's gesteld dat de twee Aziatische landen zich zullen sterk maken vooor een Koreaans schiereiland dat vrij is van nucleaire wapens.

De leiders van de twee Korea's kwamen deze week voor de tweede keer in ongeveer vijftig jaar tijd bij elkaar voor een driedaagse top. De besprekingen tussen Kim en Roh stonden in het teken van vrede en voorspoed. (ANP)