Binnenland Bewaar

Komst nieuwe kankercentra onzeker

Het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam op een archieffoto uit 2008.
Het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam op een archieffoto uit 2008. © ANP

De komst van vier nieuwe kankercentra is onzeker geworden doordat de zorgverzekeraars weigeren er behandelingen te vergoeden. Er bestaat twijfel aan de effectiviteit van de nieuwe vorm van bestraling die er zou worden toegepast, de zogeheten protonentherapie (zie graphic onder dit nieuwsbericht). Dat bericht de Volkskrant.

Minister Schippers van Volksgezondheid zou deze maand nog een aantal academische ziekenhuizen een vergunning willen geven voor de nieuwe therapie, maar verzekeraars blijken vanwege de twijfel nu maar met één centrum een contract te willen afsluiten.

De bouw van de vier centra zou ongeveer 350 miljoen euro vergen, een behandeling kost enkele tienduizenden euro's per patiënt. De plannen zijn in een vergevorderd stadium. Vestiging van de centra is voorzien in Maastricht, Groningen en Amsterdam en naast de snelweg A13, een samenwerking tussen de ziekenhuizen in Rotterdam en Leiden en de TU Delft.

Artsen en zorgverzekeraars zouden met het ministerie in gesprek zijn over de kwestie. Ook onder artsen bestaat verdeeldheid over het initiatief.