Binnenland Bewaar

KNMI: Code geel voor kans op zuidwesterstorm

KNMI: Code geel voor kans op zuidwesterstorm
© ANP

In heel Nederland moet vandaag rekening worden gehouden met gevaarlijk weer. Het KNMI kondigde gisteravond de zogenoemde code geel af voor alle provincies. Dat betekent dat mensen moeten oppassen voor 'gevaarlijk weer'.

Vanaf vanochtend krijgen de kustprovincies te maken met zware windstoten van 80 à 100 kilometer per uur. In de loop van de ochtend kunnen ook verder landinwaarts, met uitzondering van het oosten en zuidoosten, windstoten voorkomen van 80 à 90 kilometer per uur. In de loop van de middag neemt de wind tijdelijk af.

Zaterdag moet er opnieuw in grote delen van het land rekening worden gehouden met zware windstoten van 75 à 100 kilometer per uur, mogelijk zelfs een zuidwesterstorm, windkracht 9, aldus het KNMI.

Verhoogde waterstanden door harde wind

In het noorden van Nederland is de komende dagen kans op hoge waterstanden. Dat komt door de harde wind. Ook kunnen weggebruikers en schippers in Nederland hinder ondervinden van het stormachtige weer, zo verwacht Rijkswaterstaat.

Vooral langs de noordelijke kust (Den Helder, Harlingen en Delfzijl) en op het IJsselmeer worden de komende dagen verhoogde waterstanden verwacht.

Rijkswaterstaat informeert met behulp van waarschuwingsberichten belanghebbenden, zoals waterschappen en veiligheidsregio's over de waterstandsverwachtingen.

De verwachte waterstanden zijn niet ongebruikelijk en komen enkele keren per jaar voor. Met name tijdens de vrijdagochtendspits kunnen weggebruikers hinder ondervinden van de zware windstoten, zo verwacht Rijkswaterstaat.