Binnenland Bewaar

Kinderen krijgen vaker ongeluk door overvolle wegen

Dit jaar waren al ruim 20.000 kinderen tussen 4 en 18 jaar betrokken bij ongevallen.
Dit jaar waren al ruim 20.000 kinderen tussen 4 en 18 jaar betrokken bij ongevallen. © ANP

Kinderen van 4 tot 18 jaar zijn de laatste vier jaar vaker betrokken bij verkeersongevallen. De belangrijkste oorzaak: de weg naar school is stampvol.

In de eerste helft van 2017 kregen bijna 3100 kinderen en tieners een ongeluk in het verkeer. In dezelfde periode in 2014 waren dat er 2600. Een toename van 18 procent, blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd bij verkeerskundig ICT-bureau VIA, dat gegevens verzamelt over verkeersongevallen.

De politie en verzekeraars spreken van 'een zeer zorgelijke trend'. Zij willen onder andere meer toezicht op vijftigkilometerwegen in de ochtendspits en extra voorlichting over verkeersgevaren in de eigen buurt.

Overbelasting
De belangrijkste oorzaak voor de toename is volgens Egbert-Jan van Hasselt, landelijk projectmanager infrastructuur van de politie, 'overbelasting' van wegen en fietspaden. "Doordat onderwijsinstellingen steeds groter worden, gaan er steeds dikkere verkeersstromen richting scholen. Enorme massa's leerlingen beginnen tegelijk." Hij benadrukt dat het aantal brom- en snorfietsen onder jongeren enorm is toegenomen.

Tussen 1 januari 2014 en 22 augustus 2017 waren ruim 20.000 kinderen tussen 4 en 18 jaar betrokken bij ongevallen. Van hen zijn er zo'n 9500 als slachtoffer geregistreerd: 99 procent raakte gewond en 1 procent overleed.

Gescheiden
Op een doordeweekse dag krijgen gemiddeld bijna drie keer meer kinderen een ongeluk dan in het weekend. Bijna een kwart gebeurt in de dertigkilometerzones; twee derde op wegen waar je vijftig mag.

"Auto's en fietsen moeten op vijftigkilometerwegen vaker van elkaar gescheiden worden," vindt Van Hasselt. Ondanks de risico's heeft bijna de helft van die wegen geen apart fietspad. Van Hasselt doet ook een 'dringend beroep' op automobilisten.

Ongevallen zijn te voorkomen 'als we rekening houden met het onvoorspelbare gedrag van jonge fietsers'. "Als er een groepje scholieren voor je fietst, houd dan in. Dat kost je nog geen twee seconde. Leef je in, je bent zelf ook jong geweest."