Binnenland Bewaar

Kans op vondst vermiste Amsterdamse studente (21) in Oeganda klein

Het Murchison Falls National Park in Oeganda
Het Murchison Falls National Park in Oeganda © ANP

De kans is klein dat de vermiste studente (21) uit Amsterdam nog levend wordt teruggevonden. Gevreesd wordt dat ze in Oegandees wildpark ten prooi is gevallen aan een krokodil.

De geneeskundestudent aan de Universiteit van Amsterdam keerde woensdagavond niet terug van een avondwandeling in het Murchison Falls National Park waar ze eerder die dag met drie studiegenoten was aangekomen. De vier vrouwen waren sinds begin september in Kampala, de hoofdstad Oeganda, waar ze stage liepen in een ziekenhuis. Ze waren net begonnen aan een rondreis van twee weken door het land.

Telefoongesprek
Kort na aankomst in het wildpark ging ze naar buiten voor een wandeling. Het was toen al bijna donker. Volgens nieuwssite StarAfrica zou ze haar kamer zijn uitgegaan voor een kort telefoongesprek. Maar de studente keerde niet terug.

Haar vriendinnen sloegen meteen alarm, waarna een grootscheepse zoektocht begon. Pas de volgende ochtend werd haar waterfles gevonden langs een oever van de Nijl, zo'n achthonderd meter verderop. 'Sindsdien wordt er de hele tijd gezocht,' zegt Mieke Hebbink, moeder van een van de reisgenoten van de vermiste studente. 'Iedereen is ongelofelijk aangeslagen.'

Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De familie wil niets zeggen over de verdwijning. De moeder van de studente was al in Oeganda om haar dochter op te zoeken. Haar vader in Nederland staat voortdurend in contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Alleen met gids
Medewerkers van de Nederlandse ambassade zijn afgereisd naar het wildpark om te helpen en de familie te ondersteunen. Bij de zoektocht is ook een helikopter ingezet.

De Oegandese politie heeft naar aanleiding van de vermissing bezoekers van het wildpark opnieuw op het hart gedrukt nooit alleen de natuur in te gaan. Bezoekers mogen alleen onder begeleiding van een gids op pad.