Binnenland Bewaar

Kamer gaat reces in met flinke achterstand

Tweede Kamervoorzitter Anouckha van Miltenburg
Tweede Kamervoorzitter Anouckha van Miltenburg © ANP

De Tweede Kamer gaat het zomerreces in met een flinke achterstand aan debatten die nog niet gevoerd zijn. Het gaat om 47 debatten, waarvan er vijf al meer dan een jaar op behandeling wachten.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg meldde dat donderdag in haar laatste woord voor het begin van het reces. De achterstand bestaat uit twintig zogeheten dertigledendebatten en 27 debatten die door een meerderheid van de Kamer waren aangevraagd.

Van Miltenburg moedigt het debat over de werkwijze van de Kamer aan. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra stelde eerder deze week dat de Kamer zijn eigen machtspositie uitholt door het grote aantal moties en debatten. Hij wil dat er minimaal vijftig leden nodig zijn voor het aanvragen van een debat.

Van Miltenburg stelde ook dat de Kamer het afgelopen jaar een 'berg werk' heeft verzet. Er waren 394 vergaderingen in de plenaire zaal en 1216 vergaderingen in de (kleinere) commissiezaaltjes. Ook hield de Kamer zestig rondetafelgesprekken en hoorzittingen en werden tien initiatiefwetsvoorstellen ingediend.