Binnenland Bewaar

Kabinet wil dat rechter politie-actie verbiedt

Agenten voerden vorige week al actie bij het Centraal Station voor een betere cao.
Agenten voerden vorige week al actie bij het Centraal Station voor een betere cao. © ANP

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid stapt naar de rechter om de aangekondigde cao-acties van de politie te verhinderen. De veiligheid is in het geding, vindt Grapperhaus.

De politiebonden en de minister voeren al lange tijd moeizame onderhandelingen over een nieuwe cao. De bonden willen komend weekeinde naar eigen zeggen "de heftigste acties ooit'' op touw zetten om hun eisen kracht bij te zetten.

Ze kondigden aan vanaf vrijdag- tot zondagavond alleen nog maar uit te rukken bij echt grote nood en het andere werk te laten liggen. Maar die acties zijn zo grootschalig en zo algemeen dat de veiligheid van burgers en politiepersoneel in gevaar komt, stelt Grapperhaus.

Stokje
ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp laat weten dat de acties doorgaan, ondanks de sommatie van de minister. "Tenzij er voor het weekeinde een cao-akkoord komt, of de rechter er een stokje voor steekt, gaan de acties door."

De bonden benadrukken dat de samenleving en de rechtsstaat met de actie niet in gevaar komen. 112 blijft dus bereikbaar voor spoed. "De bonden hebben al bij voorbaat cruciale werkzaamheden van de actie uitgezonderd. We zijn nu nog in gesprek over kleine aanvullingen. Maar verder gaan wat ons betreft de acties door."

Lees ook: 'We kunnen de veiligheid van burgers niet garanderen' en  Cao-actie: politie komt alleen bij echte nood

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.