Binnenland Bewaar

Kabinet sluit akkoord met sociale partners

 (VLNR) FNV-voorzitter Ton Heerts, minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en premier Mark Rutte voor aanvang van een gesprek over het sociaal akkoord.
(VLNR) FNV-voorzitter Ton Heerts, minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en premier Mark Rutte voor aanvang van een gesprek over het sociaal akkoord. © ANP

Het kabinet heeft donderdag een sociaal akkoord gesloten met werkgevers en vakbonden. De geplande kabinetsbezuinigingen van ruim 4 miljard euro voor volgend jaar zijn voorlopig van tafel.

'Dit is een historisch moment', zei premier Mark Rutte bij de presentatie van het akkoord. 'Dit is een akkoord van vertrouwen voor het komende decennium dat de Nederlandse samenleving verder brengt.'

In augustus wordt opnieuw bekeken of ze toch nog nodig zijn om het begrotingstekort in 2014 terug te dringen. Een aantal omstreden plannen voor WW en ontslagrecht wordt afgezwakt of uitgesteld.

Vertegenwoordigers van werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakcentrales onderhandelden donderdag ruim 3 uur met een zware kabinetsdelegatie, die onder leiding stond van premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. De sociale partners waren het in de middag onderling al eens geworden.