Binnenland Bewaar

Kabinet halveert collegegeld voor alle lerarenopleidingen

Kabinet halveert collegegeld voor alle lerarenopleidingen
© ANP

Alle studenten die komend collegejaar beginnen aan een lerarenopleiding, betalen de eerste twee jaar van hun studie de helft van het collegegeld.

De korting geldt volgens huidige kabinetsplannen alleen voor pabo-studenten die op basisscholen aan de slag kunnen, maar wordt uitgebreid naar opleidingen voor middelbare schoolleraren en docenten voor het beroepsonderwijs. Het kabinet hoopt daarmee het lerarentekort terug te dringen. 

Dat maakt minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs donderdag bekend in het debat over de onderwijsbegroting, melden bronnen binnen het ministerie.

De korting geldt daarmee niet alleen voor studenten die aan een hogeschool een opleiding volgen om bijvoorbeeld wiskundeleraar of leraar Frans te worden, maar ook voor studenten die aan een universiteit studeren om een onderwijsbevoegdheid te halen.

Basisbeurs vervangen
In het regeerakkoord werd door de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken dat alle eerstejaarsstudenten voor de helft van het geld kunnen beginnen aan hun studie.

Daarmee wil het kabinet-Rutte III de drempel verlagen om te gaan studeren nu de basisbeurs is vervangen door een studielening.

De maatregel is volgens minister Van Engelshoven nodig in de strijd tegen het lerarentekort

Jongeren die kiezen voor een lerarenopleiding, krijgen ook in het tweede jaar 50 procent korting.

Die korting kan ook worden ingezet als studenten na een afgeronde opleiding nog besluiten in een jaar tijd een onderwijsgraad te halen. Het collegegeld bedraagt dit studiejaar 2006 euro.

Tekort is te merken
De maatregel is volgens Van Engelshoven nodig in de strijd tegen het lerarentekort. Vorige week bleek dat er zonder extra maatregelen in 2022 een tekort is van 4100 fulltime basisschoolleraren en 7000 voltijdsbanen op middelbare scholen.

In het voortgezet onderwijs is het probleem vooral groot bij exacte vakken zoals wiskunde, scheikunde, natuurkunde en informatica, maar ook docenten Frans, Duits, Grieks en Latijn zijn schaars.

Het lerarentekort is nu al te merken. Het aantal vacatures loopt op en Het Parool meldde vorige maand nog dat scholen steeds meer moeite hebben om bij ziekte vervangers te regelen. Daardoor staan steeds vaker directeuren, stagiairs of onbevoegde onderwijsassistenten voor de klas.

Lees ook: Lerarentekort zorgt nu al voor grote problemen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.