Binnenland Bewaar

Kabinet akkoord met gemeentelijk vuurwerkverbod

Kabinet akkoord met gemeentelijk vuurwerkverbod
© ANP

Gemeenten mogen zelf bepalen of ze een vuurwerkverbod instellen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit plan, bleek woensdagavond tijdens een debat. Het kabinet kan met zo'n lokaal vuurwerkverbod leven.

Het kabinet gaat met de gemeenten onderzoeken "hoe zo'n lokaal verbod kan worden ingericht", zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). "Het vraagt om lokaal maatwerk, niet om een landelijk verbod."

De volksvertegenwoordigers debatteerden over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de jaarwisseling. De OVV pleitte voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Zover wil het kabinet niet gaan, bleek onlangs. Onder meer VVD en CDA zijn hierop tegen.

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten met verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Verder is er ook veel agressie tegen hulpverleners.

Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 pleitten in het debat voor een lokaal vuurwerkverbod. Ze kregen steun van CDA, SP en PvdA. Kees van der Staaij (SGP) noemde het een "terugvaloptie" en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) een "charmant idee". Net als Partij voor de Dieren en 50PLUS zijn zij voor een landelijk verbod.

Het kabinet neemt zes van de zeven aanbevelingen van het OVV-rapport over. Daarmee wordt een "grote stap voorwaarts gezet", zei Grapperhaus. Het moet leiden tot minder incidenten. "Als de maatregelen niet tot het gewenste beleid leiden, sluiten we een verbod niet uit", aldus de minister.