Binnenland Bewaar

Kaapverdianen kleinste buitenlandse gemeenschap in Amsterdam

Kaapverdianen kleinste buitenlandse gemeenschap in Amsterdam
© ANP

De Kaapverdiaanse gemeenschap is de kleinste groep allochtonen in Amsterdam. Slechts 311 inwoners van de hoofdstad zijn geboren op de West-Afrikaanse eilandengroep. Daarmee is die groep net iets kleiner dan het aantal Vietnamezen dat is neergestreken in Amsterdam. Dat blijkt na onderzoek van Tubantia.

In 2014 had Amsterdam 810.937 inwoners, daarvan was 28,4 procent in het buitenland geboren volgens de verzamelde gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek. De grootste groepen buitenlanders zijn geboren in Suriname, Marokko en Turkije.

In tegenstelling tot Amsterdam heeft Rotterdam een grote groep Kaapverdianen in de stad wonen. Driekwart van het totale aantal Kaapverdianen in Nederland woont in de havenstad. De havens zijn hier ook de grootste oorzak van. Veel Kaapverdiaanse immigranten kwamen na 1975 werken in de wereldhaven.

Sommige nationaliteiten zijn zo weinig vertegenwoordigd in Amsterdam dat ze niet zijn gedefinieerd. In Nederland zijn wel één Tuvaluaan, één Palauer en één Guamees neergestreken. Hun geboortegrond ligt midden in de Stille Oceaan.