Binnenland Bewaar

Jongeren: Bezuinig op koningshuis

Koningin Beatrix en prinses Maxima kunnen het, wat de jongeren betreft, best met wat minder geld doen, als er dan toch bezuinigd moet worden. Foto ANP
Koningin Beatrix en prinses Maxima kunnen het, wat de jongeren betreft, best met wat minder geld doen, als er dan toch bezuinigd moet worden. Foto ANP © UNKNOWN

HILVERSUM - Jongeren denken bij bezuinigingen wegens de economische crisis vooral aan het koningshuis, blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van NOS Headlines en Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag. Driekwart van de tweeduizend jongeren van 12 tot 24 jaar die aan de enquête meededen, zette dat bovenaan de lijst van mogelijke bezuinigingen.

Het mes mag wat veel jongeren betreft ook worden gezet in het ambtenarenapparaat, defensie en ontwikkelingshulp. Maar onderwijs, gezondheidszorg en studiefinanciering moeten buiten schot blijven.

Een kwart van de ondervraagden zegt inmiddels persoonlijk wat gemerkt te hebben van de crisis. Dit zijn vooral jongeren boven de 20 jaar. Zij geven aan minder geld en minder werk te hebben. (ANP)