Binnenland Bewaar

Jesse Klaver roept op tot samenwerking progressieve partijen

Jesse Klaver van GroenLinks
Jesse Klaver van GroenLinks © ANP

GroenLinks wil door een 'progressieve samenwerking' met PvdA, SP en D66 voorkomen dat de VVD na de verkiezingen weer gaat regeren.

"De VVD heeft een progressieve partij nodig om te regeren. Maar zonder VVD kunnen wij samen het hart van het nieuwe kabinet vormen," zei GroenLinks-leider Jesse Klaver gisteravond bij een partijbijeenkomst in Eindhoven.

Volgens Klaver proberen de linkse partijen het rechtse beleid van de VVD 'een beetje minder erg te maken'. "Dan zal verandering er nooit komen." Daarom doet hij een beroep op PvdA, SP en D66 om vast te houden aan de 'progressieve principes'. "Voor 15 maart en na 15 maart."

Mijn ambitie is een kabinet zonder de VVD

Jesse Klaver van GroenLinks

Klaver wil dat niet al vóór de verkiezingen vastleggen in een manifest. "Het woord is eerst aan de kiezer. Maar na de verkiezingen moeten progressieve partijen samenwerken." Klaver ziet overeenkomsten nu alle partijen hun verkiezingsprogramma's hebben gepresenteerd. In een fusie ziet hij niks: "Er zijn genoeg verschillen tussen de partijen, denk aan de partijcultuur. Maar we moeten ons niet uit elkaar laten drijven." 

Besmet
Hij doet ook een beroep op CDA en ChristenUnie om te voorkomen dat er in 2017 'weer' een rechts kabinet aan de macht komt. Partijen die de VVD aan een meerderheid helpen, raken volgens Klaver besmet met het economisme. Juist tegen dat door hemzelf bedachte fenomeen, het terugbrengen van alle vraagstukken tot een kosten-batenanalyse, strijdt Klaver. 

Toch sluit GroenLinks samenwerken met de liberalen niet uit. "Mijn ambitie is een kabinet zonder de VVD. Maar in een coalitieland als Nederland moet je oppassen met het uitsluiten van partijen."