live

Rusland noemt uitzetting spionnen provocatie

Minister Ank Bijleveld onthulde donderdag dat de Nederlandse inlichtingendienst een Russische aanval op de OPCW heeft voorkomen. Lees hier alles over de verijdelde aanval.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Rusland: Nederland provoceert

  Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft met een protestbrief aan de Nederlandse ambassadeur in Moskou duidelijk gemaakt dat het niet gediend is van de Nederlandse beschuldigingen en acties tegen de vier Russische spionnen.

  In de brief aan ambassadeur Renée Jones-Bos noemt Rusland het vast- en uitzetten van de agenten een provocatie.

  De ambassadeur stelde dat Nederland geen cyberaanvallen tolereert op internationale organisaties die in het land zijn gevestigd.

 2. 'Uitgewezen Russen maakten routinereis'

  De vier Russen die in april in Nederland zijn aangehouden als spionnen en vervolgens zijn uitgewezen, waren niet op een geheime missie. Ze waren op een "routinereis", zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, maandag.

  Het was zijn eerste reactie op de beschuldigingen aan het adres van de Russische inlichtingendienst over hackpraktijken.

  Het viertal werd door de Nederlandse inlichtingendienst betrapt bij een poging digitaal in te breken bij Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Volgens Lavrov moet er sprake zijn van een misverstand.

 3. Nederlandse ambassadeur ontboden

  De Nederlandse ambassadeur in Rusland wordt maandag ontboden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. Dat meldt persbureau Reuters.

  Ambassadeur Renée Jones-Bos moet uitleg geven over de uitzetting van de vier agenten van de Russische militaire geheime dienst door Nederland.

 4. Kamerleden laten Moskou links liggen

  De Tweede Kamerleden die over twee weken een werkbezoek aan Rusland zouden brengen, zien daar voorlopig van af. Ze kunnen de poging van Rusland om de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken, niet zomaar over hun kant laten gaan, vinden ze.

  De buitenlandwoordvoerders van de partijen in de Tweede Kamer zouden vrijdag 22 oktober voor tien dagen afreizen naar Rusland. Maar een ruime meerderheid van de Kamer wil het bezoek opschorten, laat VVD-Kamerlid Sven Koopmans weten.

  "We moeten altijd met Rusland blijven praten, maar een bezoek door ons nu zou door Rusland makkelijk kunnen worden uitgelegd als vergeving voor een schandelijke daad. En dat is onterecht.'' De Kamer komt volgens Koopmans "op voor onze rechtsorde. Dat zullen we Rusland graag nog eens zeggen, maar dan op een voor ons passend moment.''

 5. Ambassadeur Nederland op matje geroepen

  Rusland roept de Nederlandse ambassadeur in het land op het matje naar aanleiding van het uitzetten van de vier Russische hackers. Dat meldt het Russische persbureau Sputnik op basis van diplomatieke bronnen.

 6. 'Ook België doelwit Russische hacker'

  Russische hackers van de de militaire inlichtingendienst GROe worden ook in verband gebracht met een cyberaanval in België. In 2014 vielen ze daar het ministerie van Buitenlandse Zaken aan, schrijft De Standaard.

  Het is niet duidelijk waar de hackers precies op uit waren, maar bij de inbraak zou een vertrouwelijk diplomatiek rapport over Oekraïne zijn gekopieerd. De hack, waarbij zogenoemde Ouroboros-malware werd gebruikt, kwam destijds al aan het licht. Ook toen werd al met beschuldigende vinger naar Rusland gewezen.

  Volgens De Standaard maakten de hackers deel uit van de Militaire Eenheid 26165, een onderdeel van GROe. Daartoe behoren ook de hackers die achter de aanval zaten op de OPCW in Den Haag.

  Het onderzoek van het Openbaar Ministerie in België naar de cyberaanval loopt nog. Vooralsnog zijn er geen specifieke daders aangewezen.

 7. Hoe verder met relatie met Rusland?

  "Die moet helder en zakelijk zijn", zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. De communicatielijnen moeten openblijven en als er iets mis is moet dat volgens hem gezegd worden.

  Blok denkt dat het een "heel ongemakkelijke dag" is voor de regering in Moskou. "Omdat ze zo met de billen bloot gaan." Volgens de bewindsman is een "ongekend scherp diplomatiek signaal" richting Rusland gegaan. De Russische zaakgelastigde is direct bij Blok op het matje geroepen.

  Meer sancties in Europees verband tegen Rusland na deze Russische operatie zijn volgens hem lastig. De coalitiepartijen pleiten hier voor. Dit soort "cyberactiviteiten" vallen namelijk niet onder de sanctie-criteria. Blok wil dat wel veranderen. Hij is met zijn EU-collega's in gesprek om voor dit soort cyberactiviteiten ook sancties te kunnen instellen.

  Het toeval wil dat Blok net op 13 april in Moskou was toen de operatie van de Russen in Den Haag werd verstoord. "Puur toeval", zegt hij. Die dag was juist bedoeld om de banden weer wat aan te halen. Door de Russische bezetting van de Krim en het neerhalen van MH17 zijn de betrekkingen ernstig bekoeld. Het was vandaag in elk geval "beslist geen beste dag in de relatie", concludeert Blok.

  Bang voor Russische tegenmaatregelen is hij niet. Hij wil daar ook niet over speculeren. De minister wil een zakelijke band houden met Rusland. "Het is de grootste buur van de EU." Over twee weken gaat de Kamercommissie Buitenlandse Zaken naar Rusland. Hij ziet geen bezwaren.

 8. Rutte sluit stappen Rusland niet uit

  Het is niet uitgesloten dat er maatregelen tegen Rusland worden getroffen naar aanleiding van de verijdelde cyberaanval tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag. Daarover moet wel eerst worden overlegd met bondgenoten, zei premier Mark Rutte donderdag.

  Minister van Defensie Ank Bijleveld en Onno Eichelsheim, de baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, vertelden eerder op de dag gedetailleerd over het optreden van de MIVD.

  Volgens Rutte is het openbaar maken van zoveel details over de operatie, op zich al een strafmaatregel. "We doen het ook om het vermogen van de Russen om in de toekomst zulke operaties te doen, te verzwakken. In ieder geval, dat mogen we aannemen.''

  De operatie was het resultaat van samenwerking met onder andere de Britse regering.

 9. Coalitie: meer Russen op sanctielijst

  Als reactie op de Russische poging de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) te hacken, sturen de coalitiepartijen aan op uitbreiding van de Europese sanctielijst tegen Rusland.

  Het kabinet "moet in Europees en NAVO-verband pleiten voor een stevige, gezamenlijke reactie richting de Russen. Het ligt voor de hand om daarbij ook te kijken naar uitbreiding van de sanctielijst," aldus Joël Voordewind van de ChristenUnie.

  De vier Russische agenten die bij het OPCW zijn aangehouden moeten volgens D66 direct op deze sanctielijst komen te staan zodat ze niet elders in de EU nog eens kunnen opduiken. "Dat is een goede eerste stap," meent Sjoerd Sjoerdsma. Zijn collega Sven Koopmans van de VVD gaat er ook van uit dat de "sanctielijst zo nodig wordt uitgebreid."

 10. VS klagen Russische OPCW-hackers aan

  Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een aanklacht ingediend tegen zeven Russische inlichtingenofficieren voor het hacken van diverse anti-dopinginstanties. Vier van de zeven zijn dezelfde mannen die in Nederland probeerden de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) te hacken.

  Het Amerikaanse ministerie maakte de aanklachten vandaag bekend, enkele uren nadat de Nederlandse regering uit de doeken had gedaan hoe een Russische operatie in Nederland was verijdeld.

  Doelwit van de Russische operatie waren onder meer de internationale antidopingautoriteit WADA en de Amerikaanse en Canadese antidopinginstanties.

  Vergelding
  Volgens het ministerie was de operatie een vergelding voor de schorsing van Rusland op de Olympische Winterspelen wegens dopinggebruik. De hackers wilden informatie stelen over onder anderen atleten met de bedoeling de goede naam van het slachtoffer aan te tasten.

  De directeur van de FBI, Christopher Wray, zei dat de hackers "criminele acties ondernamen voor de Russische overheid met als oogmerk vergelding en beschadiging van onschuldige mensen en van de economie van de VS en internationale organisaties".

  De FBI heeft met andere landen samengewerkt om deze "criminele campagne'' te stoppen, aldus Wray. De hackers zouden van eind 2014 tot op zijn minst mei van dit jaar in touw zijn geweest.

  Drie van de zeven Russen in de aanklacht zijn in de zomer ook al aangeklaagd, toen voor inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Alle verdachten zijn volgens Washington in Rusland en lid van de militaire inlichtingendienst GROe die onder het Russische opperbevel valt.