Binnenland Bewaar

Inspectie: Scholieren bijspijkeren over normen en waarden

Scholen zijn verplicht aandacht te geven aan burgerschap, maar doen dat weinig doelgericht, stelt de inspectie.
Scholen zijn verplicht aandacht te geven aan burgerschap, maar doen dat weinig doelgericht, stelt de inspectie. © Rink Hof

Scholen in Nederland moeten hun burgerschapsonderwijs sterk verbeteren, stelt de Inspectie van het Onderwijs.

Volgens de inspectie gaat het al langere tijd niet goed met de pogingen om scholieren bij te spijkeren over typisch Nederlandse normen en waarden.

Scholen zijn verplicht aandacht te geven aan burgerschap, maar doen dat weinig doelgericht, stelt de inspectie.

Zo vertonen de activiteiten weinig verband, is er geen planmatige aanpak en formuleren scholen niet wat ze leerlingen willen leren. De inspectie pleit voor maatregelen. In de onderwijswetten staat dat scholen aandacht moeten besteden aan actief burgerschap en sociale integratie en diversiteit.

De inspectie concludeert dat scholen van goede wil zijn maar er niet goed in slagen burgerschapsonderwijs vorm te geven omdat de wettelijke opdracht vaag is.

Gevoelige onderwerpen
Staatssecretaris Sander Dekker kondigde de komst van dit rapport vorige week al aan toen het nieuws naar buiten kwam dat sommige gevoelige onderwerpen niet meer worden besproken op school. Zo gaf in Amsterdam 54 procent van de docenten en directeuren aan dat de integratie op school was mislukt.

Dekker wil nu dat scholen meer houvast krijgen bij het geven van burgerschapsonderwijs. "Scholen worstelen met dit soort onderwijs. Ze hebben behoefte aan meer houvast en duidelijkheid. Daarom gaan we in de wet vastleggen dat leraren in de klas aandacht moeten geven aan onze kernwaarden."

Kernwaarden
Volgens Dekker is het vanwege toenemende tegenstellingen in de maatschappij belangrijker dan ooit om "glashelder te zijn'' over wat Nederlandse kernwaarden zijn.

"Wat de norm is en waarom vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid zo'n centrale plaats innemen in onze samenleving. Waarden die ons als Nederlanders met elkaar verbinden.''