Binnenland Bewaar

IMF opgelucht over akkoord, VS houdt Aaa-status

De dagcijfers vandaag op de New York Stock Exchange.
De dagcijfers vandaag op de New York Stock Exchange. © REUTERS

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft het akkoord over de Amerikaanse staatsschuld vanavond verwelkomd. Het akkoord verkleint de onzekerheid op de markten en is daardoor goed voor zowel de Verenigde Staten als de wereldeconomie, aldus topvrouw Christine Lagarde.

'Een ernstige economische verstoring is hierdoor voorkomen', stelde Lagarde. De uitdaging voor politici is nu om een manier te vinden om de Amerikaanse overheidsfinanciën op termijn weer op orde te brengen, voegde ze eraan toe.

Kredietbeoordelaar Moody's maakte, nadat het akkoord van kracht was, bekend de beoordeling voor de Verenigde Staten te handhaven - dat wil zeggen de hoogste status, Aaa ('Triple A'). Wel blijft het perspectief voor de VS volgens Moody's 'negatief'.

Herstel
Het Amerikaanse Congres moet nu gaan werken aan het herstel van de economie en het creëren van meer banen, zei president Barack Obama nadat hij het akkoord over de verhoging van de limiet voor de Amerikaanse staatsschuld had bekrachtigd.

'We kunnen de begroting niet in evenwicht brengen ten koste van de mensen die het meest hebben geleden onder de recessie', stelde de president. 'Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Daar wil ik me de komende tijd voor inzetten.'

Ruzie

De verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond ging afgelopen weken gepaard met een hoog oplopende ruzie tussen Democraten en Republikeinen over de manier waarop de Amerikaanse overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht. Democraten wilden dat hogere belastingen voor de rijkste Amerikanen daarbij een grote rol zouden spelen. De Republikeinen hielden dit echter tegen.