Binnenland Bewaar

Hypotheekklanten ABN Amro naar rechter

Hypotheekklanten ABN Amro naar rechter
© EPA

De particuliere actiegroep Stopdebanken bereidt een collectieve rechtszaak voor tegen ABN Amro vanwege de eenzijdige verhoging van de opslag van de bank op variabele Euribor-hypotheken. Dat bleek maandag uit een uitzending van televisieprogramma Radar.

Momenteel zouden zo'n 70 klanten bereid zijn mee te doen aan de actie. In totaal gaat het om 6000 klanten die een dergelijke hypotheek hebben bij ABN Amro.

Volgens ABN Amro is de financiële crisis de oorzaak van de verdubbeling van de opslag, dit voorjaar, van 1 naar 2 procentpunt. 'We zijn ervan overtuigd dat we duidelijk genoeg zijn geweest over de opslag. Als we fouten hebben gemaakt zullen we dat corrigeren', zei John Smeets van ABN Amro Particulieren.

ING bleek afgelopen weekeinde een geplande verhoging van de opslag op een vergelijkbare hypotheek te hebben afgeblazen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) liet maandag weten verheugd te zijn dat ING mede naar aanleiding van deze oproep de verhoging niet doorvoert. In mei vroeg de AFM banken om terughoudend te zijn met de verhoging van de opslag bij hypotheken met een variabele rente. 'Er zijn bij de AFM enkele tientallen meldingen, klachten en vragen over het onderwerp binnengekomen', aldus AFM.